HORVATINČIĆ USKORO NA SLOBODI?

17.05.2022. 10:20:00

Ne popravi li mu se zdravstveno stanje, odnosno ako mu se ono bitno naruši, a Bolnica za osobe lišene slobode kao krovna zdravstvena institucija zatvorskog sustava mu ne bude mogla osigurati odgovarajuću zdravstvenu skrb, Tomo Horvatinčić (74), koji služi kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. godine poginuli talijanski supružnici, mogao bi dobiti prekid izvršenja kazne, piše Jutarnji list.

Otkako je 14. srpnja prošle godine došao na vrata remetinečkog zatvora na služenje kazne u pratnji svog odvjetnika Velimira Došena, Horvatinčiću je već drugi put odobrena rehabilitacija u trajanju od 21 dan u specijalnoj bolnici u Krapinskim toplicama. Osim liječnika koji su ga tamo uputili i odgovornih u Ministarstvu pravosuđa, u načinu provođenja tretmana s aspekta sigurnosti sudjelovali su i stručnjaci za sigurnost u zatvorskom sustavu.

Tajni podaci

Prilikom prvog boravka Horvatinčića su redovito nadgledali pravosudni policajci, što sada nije slučaj. Očito je procijenjeno da Horvatinčić nije sigurnosno rizičan zatvorenik, da troškovi osiguranja nisu mali, ali i da njegovo osiguranja preopterećuje kadrovima manjkav sustav osiguranja u pravosuđu. Pridodaju li se tome dnevnice, troškovi prijevoza i osoblje, očito je procijenjeno kako nema opasnosti da bi Horvatinčić mogao napraviti neku nepodopštinu zbog izbjegavanja služenja kazne. Koliko puta je zbog liječenja ili nekih drugih razloga napuštao kaznionicu u Lipovici, koliko stoje troškovi osiguranja i liječenja, tko je odobrio liječenje u Krapinskim toplicama, sve su to pitanja koja smo postavili Ministarstvu pravosuđa, ali konkretan odgovor nismo dobili jer to predstavlja službenu tajnu.

– Zakonom o izvršavanju kazne zatvora propisano je da su informacije prikupljene tijekom izvršavanja kazne zatvora službena i profesionalna tajna. Na te podatke ne može se ostvariti pravo na pristup informacijama – počinje odgovor na naš upit. Međutim, ističu kako je navedenim zakonom uređeno pravo zatvorenika na zdravstvenu zaštitu, a člankom 110. navedenog zakona propisano je da se zatvoreniku osigurava liječenje te mjere i aktivnosti zdravstvene zaštite kvalitetom i opsegom određenim u sustavu javnog zdravstva.

– Ako zdravstvenu skrb nije moguće osigurati unutar zatvorskog sustava, zatvorenik ima pravo na liječenje u ustanovi javnog zdravstva, o čemu odlučuje medicinsko osoblje sukladno zdravstvenom stanju zatvorenika. Troškove liječenja zatvorenika koji su osigurani, kao i za druge osiguranike, pokriva zdravstveno osiguranje čiji su korisnici, a ako postoje dodatni troškovi, pokriva ih sam osiguranik – navodi se u odgovoru Ministarstva pravosuđa. Jutarnji list je 3. listopada prošle godine objavio da je od 4. listopada Horvatinčiću odobren 21 dan liječenja u Krapinskim toplicama na prijedlog upravitelja kaznionice u Lipovici, gdje služi kaznu.

Bolnica za osobe lišene slobode očitovala se da mu ne može pružiti odgovarajuću skrb. Nakon što se bio javio na izdržavanje kazne 14. srpnja Horvatinčić je u Lipovicu premješten 7. rujna, a deset dana bio je u izolaciji na otvorenom dijelu – Voćnjak u mjestu Mala Ludina, osam kilometara udaljenom od kaznionice.

Ministarstvo nije odgovorilo ni na pitanje koliko stoje troškovi Horvatinčićeva liječenja.

U ljeto prošle godine na rehabilitaciji u Krapinskim toplicama bio je i bivši premijer Ivo Sanader nakon što je operirao kralježnicu. Tijekom boravka u toplicama bio je smješten u apartmanu. Što se tiče prehrane, Horvatinčić si može sam platiti hranu i nije obavezan objedovati s drugim bolesnicima, a i zbog zdravstvenih razloga u zatvoru ima poseban režim prehrane.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:video screenshot/Al Jazeera

Izvorni autor: Jutarnji list/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.