Hrastov kaže da su mu branitelji spremni pomoći u slučaju višemilijunske ovrhe

09.04.2021. 13:15:00

Mihajlo Hrastov, bivši policijski specijalac koji je odslužio kaznu zatvora u slučaju Koranski most, rekao je da su mu hrvatski branitelji spremni pomoći u slučaju višemilijunske ovrhe za odštetu, temeljem sudskih presuda nasljednicima ubijenih rezervista JNA 1991. u Karlovcu.

Hrvatski branitelj Hrastov je pravomoćno osuđen za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice razoružanih rezervista Jugoslavenske vojske (JNA) u Domovinskom ratu, u rujnu 1991. na Koranskom mostu u Karlovcu.

Hrastov je u izjavi Hini rekao da su ukupni odštetni iznosi 11 milijuna i 690.000 kuna, a da mu je na naplatu došlo preko 2,7 milijuna kuna, odnosno da mu je već stigla ovrha na 2.7450.000 kuna.

“Naša braniteljska populacija spremna mi je pomoći, dečki mi se javljaju, jako puno njih iz svih braniteljskih udruga. Bio sam i na nekim sastancima, pregovaramo, moglo bi se nešto napraviti, ali pričekat ću dan, dva i znat ću više; sada samo mogu reći da ima pozitivnog odjeka”, rekao je u četvrtak u Karlovcu Mihajlo Hrastov. Nije želio precizirati s kim razgovara da nađe izlaz iz višemilijunske ovrhe temeljem presuđenih sudskih odšteta.

Uz dvojicu ranjenih rezervista JNA, pravo na naknadu dobili su i nasljednici protupravno ubijenih rezervista JNA i to, kaže Hrastov, kroz 22 odvojena postupka. Oni su dobili naknadu štete od Republike Hrvatske, te sada Republika Hrvatska taj iznos potražuje od pravomoćno osuđene osobe, Hrastova.

Bivši policijski specijalac Hrastov je za ubojstvo razoružanih neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu u Karlovcu, u rujnu 1991., bio osuđen na četiri godine zatvora. Godine 2016. Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa pustilo ga je na uvjetni otpust nakon dvije godine i 10 mjeseci odslužene kazne.

Saborski zastupnik Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) izjavio je jučer u Hrvatskom saboru kako je „šokiran i uznemiren“ odlukom „nadležnog DORH-a“ kojom se hrvatskom branitelju Mihajlu Miši Hrastovu određuje da u korist države uplati 2,5 milijuna kuna. “Hrastov je odrobijao 2,5 godine zatvora, procesi protiv njega traju 25 godina, a na koncu se njega i njegovu obitelj želi financijski uništiti za korist velikosrpskog agresora”, rekao je Sačić i poručio kako se oštro protivi toj relativizaciji i izjednačavanju žrtve i agresora. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.