HRVATI U PAKLU AZOVSTALA: “Toni se javio prije tri dana, zapovjednik je desetine u Azovu…”

21.04.2022. 14:07:00

Među nekoliko stotina ukrajinskih marinaca i pripadnika pukovnije Azov koji, utaboreni u kompleksu čeličane Azovstal u Mariupolju kao posljednjoj utvrdi opkoljenoga grada, već danima odbijaju žestoke topničke i zračne napade ruske vojske i čečenskih snaga, nalaze se najmanje četvorica Hrvata – i to jedan Dalmatinac i tri Slavonca.

Oni se u Mariupolju bore na strani pukovnije Azov, a prema riječima sugovornika Slobodne Dalmacije, bivšega profesionalnog hrvatskog vojnika i pripadnika specijalnih postrojbi, koji je s njima u kontaktu bio posljednji put prije tri dana, “došlo je do blokade svih vijesti od naših gore, nije dobro…”.

Konačni pokolj

– Naš Toni iz Dalmacije javio mi se prije tri dana, on je zapovjednik desetine u Azovu. Napisao mi je da su on i još trojica naših u tunelima Azovstala i da su ostali na minimalnoj municiji, da otimaju od mrtvih Rusa kako bi se imali čime boriti. Od tad ni glasa od njih, bojim se scenarija Ovčare – rekao je u srijedu sugovornik, aludirajući na to da bi se u Mariupolju mogao dogoditi stravičan pokolj nalik onome u Vukovaru u noći između 20. i 21. studenoga 1991. godine, kad su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubili dvije stotine hrvatskih branitelja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.

– Toni i ovi Slavonci su u Mariupolju, bojim se da neće dobro proći jer su kadirovci (čečenski borci koji se bore za Ruse pod vodstvom Ramzana Kadirova – op.a.) nabrušeni na njih, kao i ovi iz GRU-a (vojna obavještajna služba Ruske Federacije – op.a.). Rekao je da ima puno civila u tunelima, a nemaju ni hrane ni vode, o streljivu ne treba ni govoriti…

Ostala naša ekipa je oko Kijeva i Donbasa, bar nisu u okruženju… Nije mi jasno zašto su ovi azovci ljuti na Volodimira Zelenskog, evo nekoliko dana nemam kontakte s njima, mislim na naše – govori nekadašnji vojni specijalac.

O uzroku eventualne ljutnje pripadnika pukovnije Azov prema ukrajinskom predsjedniku može se samo nagađati, no opet se nameće paralela s Vukovarom.

U srijedu je u javnost izišla i videoporuka bojnika Serhija Voline, zapovjednika ukrajinskih marinaca u Azovstalu, koji je rekao da je moguće da su braniteljima preostali “samo dani ili sati”.

– Ovo je naš apel svijetu. Ovo može biti naš posljednji apel. Možda nam ostaju zadnji dani ili sati. Neprijateljske snage su deset puta brojnije od naših. Oni imaju dominaciju u zraku, topništvu i ljudstvu… Molimo svjetske čelnike da nam pomognu. Molimo vas da na nas primijenite proceduru ‘vađenja’ i dovedete nas na teritorij treće zemlje – zavapio je bojnik Volina, ističući da mariupoljski vojni garnizon štiti više od 500 ranjenih vojnika i stotine civila, uključujući žene i djecu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Priznajem.hr/Snimka zaslona

Izvorni autor: Slobodna Dalmacija/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.