Hrvatska bez Kovačića: Prvi kandidat za njegovo mjesto sve je opasniji po suparnički gol

31.10.2021. 20:04:00

Evo kako bi mogle izgledati udarne postave za nadolazeće ključne oglede

Mateo Kovačić izletio je s Dalićeva popisa za dvije kvalifikacijske utakmice u studenom nakon ozljede na klupskom treningu. Nimalo beznačajan hendikep ako znate da je vezni igrač Chelseaja u tandemu s Marcelom Brozovićem startao u svim najboljim predstavama "vatrenih" od ljeta do danas: Škotska (3-1), Slovačka (1-0), Slovenija (3-0) i Cipar (3-0). Rupu u rosteru pokrpat će Luka Sučić iz RB Salzburga.

Livaković u prednosti

Zlatko Dalić je vikend dočekivao zaintrigiran idejom nešto drukčije rokade. Pokoleban recentnom formom Dominika Livakovića, u inspekciju na Park prinčeva poslao je Marijana Mrmića kako bi izbliza svjedočio što može Ivo Grbić na streljani kod Messija, Neymara, Di Marije i Icardija. 25-godišnji vratar Lillea ukazao se u petak navečer u vrlo dobrom, premda ne i imperijalnom izdanju. Obranio je neke dalekometne pokušaje, istrčavanjem skinuo zicer Icardiju, ali na koncu je svejedno potpisao kapitulaciju protiv PSG-a (1-2), koji je kilavio i petljao dvije trećine utakmice prije nego što je (bez Messija na terenu) napokon upalio motore. Dojam je da Grbić u studenom može utrčati u prvu momčad "vatrenih", no Livaković zasad ostaje u prednosti.

Dalićeva rokada dogodit će se silom prilika, ne među vratnicama, nego u krugu centra gdje igrači drže ključeve utakmice. Prvi ispit paket-aranžmana u studenom izbornik će pregrmjeti i bez dvojice "pivota": protiv patuljastog suparnika dovoljan će biti Brozović kao korektor iza raširene lepeze ofenzivnih veznjaka i krilnih napadača. Tri dana kasnije s Rusima zadatak je već delikatniji. Preporođena "zbornaja" Valerija Karpina znat će kazniti spušten gard nacionalne momčadi.

Rusija u Split dolazi sredinom studenog, na obljetnicu poljudskog meča s Portugalom u Ligi nacija. Taj dvoboj (2-3) zgodan je prilog tezi da se planet nogomet prebrzo okreće. Obilježili su ga Mile Škorić koji je u džep pospremio Cristiana Ronalda, Marko Rog koji je odličan dojam pokvario crvenim kartonom te - Mateo Kovačić. Dotad strijelac samo jednog gola za "vatrene" (Gibraltaru), te večeri je Portugalcima utrpao dva komada. U odbrojavanju do Rusije navedena trojica skliznula su na margine ili nestala s popisa...

Tu je i Ivanušec

Kako će Dalić komponirati vezni red za Maltu, a kako za Rusiju? Kao ogledni primjer za La Vallettu dobro će poslužiti gostovanje u susjedstvu, onih listopadskih 3-0 protiv Cipra. U Larnaci su Dalićevi nogometaši srušili vlastiti pucački rekord u dvoboju koji je prerastao u slobodni šuterski trening. Do tih tridesetak udaraca na gol došli su u 4-3-3 rasporedu, s veznim redom koji su kontrolirali Modrić, Kovačić i Brozović, dok su ispred njih igrali Vlašić, Kramarić i Perišić. Kandidat broj jedan za ispražnjeno mjesto po stažu, rejtingu i klupskoj formi danas je Mario Pašalić. Atalantin igrač izbrusio je kod Gasperinija naviku da svako toliko zaviri u suparnički kazneni prostor, nedavno se tako upisao u strijelce na Old Traffordu. Premda je za A-reprezentaciju debitirao još 2014. godine, golgeterski račun otvorio je tek 2020. te od tada postigao pet golova.

Za Rusiju tri dana poslije predložak će ipak biti nešto konzervativniji, ona opreznija 4-2-3-1 varijanta kojom su "vatreni" nadigrali Kekovu Sloveniju. To bi značilo Modrićevo povlačenje u dubinu teritorija i otvaranje mjesta bliže suparničkom golu za Pašalića ili Ivanušeca koji je dosad učinkovito koristio izbornikovu minutažu...

Izvor: sportske.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Dražen Krušelj

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.