Hrvatska i druge zemlje hitno povlače građane iz Libanona zbog rastuće prijetnje sukoba s Izraelom

05.08.2024. 14:19:00

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) objavilo je u ponedjeljak da savjetuje hrvatskim državljanima da odmah napuste Libanon zbog pogoršanja sigurnosne situacije. Ovaj poziv dolazi uslijed očekivane eskalacije sukoba između Izraela i Libanona.

Na platformi X, MVEP je objavio: “Zbog pogoršanja sigurnosne situacije, MVEP poziva hrvatske državljane da napuste Libanon komercijalnim letovima.”

Osim Hrvatske, brojne druge zemlje već su pozvale svoje građane da napuste Libanon. Među njima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Francuska, Kanada, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Japan, Turska i Jordan. Iz SAD-a i Velike Britanije stigle su upute da njihovi državljani koriste bilo koji dostupni let za napuštanje zemlje.

MVEP je također objavio kontakt informacije za hrvatsko veleposlanstvo u Egiptu, koje je nadležno za Libanon.

Međunarodna zajednica izražava zabrinutost zbog mogućeg povećanja sukoba između Izraela i Libanona nakon što su nedavno ubijeni visoki dužnosnici: politički čelnik Hamasa Ismail Hanija u Teheranu i zapovjednik Hezbollaha Fuad Šukr u Bejrutu.

Izvor: 7dnevno

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.