Hrvatska i Italija potpisale važan ugovor o razgraničenju u Jadranskom moru

24.05.2022. 19:52:00

Dok se svađamo s predsjednikom Srbije, političkim strujama u Bosni i Hercegovini, a i sa Slovenijom imamo spor oko granice, dogovorili smo se barem s Italijom.Hrvatska i Italija potpisale su ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva u Jadranskom moru. Time je trajno uređeno pitanje razgraničenja u skladu s međunarodnim pravom.

Linija razgraničenja ne ide samom sredinom Jadranskog mora, nego je malo zapadnije. Početna točka mu je otprilike u ravnini Umaga, a proteže se daleko na jug i završava u moru južnije od Prevlake. Naš isključivi gospodarski prostor nije cjelovit, već se prekida oko Palagruže. Tamo je izbočeni dio hrvatskog teritorijalnog mora, koje se smatra dijelom našeg obalnog mora. Dio mora najbliže našem kopnu zove se unutarnje vode. Isključivi gospodarski pojas ide od granice teritorijalnog mora do linije razgraničenja s Italijom.

Međunarodno pravo dopušta svim državama da u našem gospodarskom pojasu slobodno plove i lete iznad njega. Veleposlanik Jakša Muljačić, pregovarač s talijanskom stranom, otkrio je za Dnevnik Nove TV još pojedinosti.

"Znači da je Hrvatska dobila više nego Italija s obzirom na konfiguraciju otoka i njenog terena i to je što bi se reklo win win kombinacija. U praksi znači to da državljani trećih država ne mogu loviti u gospodarskom pojasu. Na primjer ni Crnogorci ni Albanci, ni neki treći koji bi tu došli lovit. Talijani da i Slovenci da. Ovo bi bio idealan primjer za nas i prijateljsku nam Sloveniju na koji način se rješavaju ovakva razgraničenja", objasnio je. 

Izvor: dnevnik.hr/Foto: screenshot

Izvorni autor: Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.