Hrvatska premašila brojku od 4000 zaraženih: U Zagrebu 22 zaražene osobe, u Slavoniji 20, u Dalmaciji 14 novih slučajeva

16.07.2020. 12:09:00

Zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa nošenje zaštitnih maski sada je obvezno i u poštama, bankama, a od početka ovog tjedna i u trgovinama. Hrvatska dosad bilježi ukupno 3953 slučaja zaraze koronavirusom.

* Zaštitne maske obvezne su u trgovinama, poštama, bankama...

* Hrvatska premašila brojku od 4000 zaraženih

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

11:44 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba. Četiri osobe su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a za dvije je osobe u tijeku epidemiološka obrada odnosno utvrđivanje njihovih kontakata. Hospitalizirane su ukupno četiri osobe od kojih je jedna na respiratoru. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 136, dok je broj aktivnih slučajeva 79.

Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 448 osoba (15 manje u odnosu na prethodni dan) od čega je 18 zdravstvenih djelatnika.

Od početka srpnja na području Brodsko-posavske županije evidentirane su ukupno 83 pozitivne osobe (prosječno 5 dnevno). Stoga Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

11:34 U Šibensko-kninskoj županiji jedan novi slučaj oboljenja. Riječ je o mladoj ženskoj osobi iz Vodica, koja je bliski kućni kontakt s oboljelom osobom od COVID-19 koja boravi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od 24. lipnja 2020. godine do danas na području županije zabilježeno je 33 slučaja oboljenja, oporavilo se 19 osoba, dvoje oboljelih i dalje se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice i nisu na respiratoru, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 113 osoba, od kojih je 105 osoba kontakt oboljelih od COVID-19, a 8 osoba imaju određene mjere samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na području PU Šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije. Od jučer je uzeto 64 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2.

Šibensko-kninska županija je do 24. lipnja bila korona free županija, no pojava novih slučajeva zaraze govori da je virus i dalje prisutan.

11:31 Hrvatska do sada bilježi brojku od 4003 ljudi oboljelih od koronavirusa. 

11:13 Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Riječ je o ženi srednje životne dobi sa slabije izraženim simptomima, koja se zarazila na maturalnoj zabavi. Trenutno je u kućnoj izolaciji, a njeni kontakti su stavljeni u samoizolaciju i bit će testirani na COVID-19.

Inače, u posljednja 24 sata, testirano je 48 osoba, čime je broj testiranih, na području Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije narastao na 1.728. Od početka pandemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 23 osobe su zaražene korona virusom. Od toga, dvanaest ih je trenutno zaraženo, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

11:08 Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Trenutno je 40 aktivnih slučajeva, od toga je njih 9 na bolničkom liječenju, a ostali su kod kuće u samoizolaciji te su asimptomatski ili sa vrlo blagim simptomima. 88 je ozdravljenih.

10:57 Zagrebački stožer civilne zaštite objavio je da su u Gradu Zagrebu danas zabilježena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom.

10:45 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 73 aktivna slučaja zaraze. U kućnoj izolaciji nalazi se 71 osoba te je 2 osobe hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 288 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 67 uzoraka te nema pozitivnih rezultata na virus. Ukupno je testirano 2884 uzoraka.

10:41 U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba.

20:34 U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 289 obrađenih testova danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 6, Klisa 1, Solina 1 i Lokvičića 1. Uz 9 novooboljelih osoba sa područja SDŽ pozitivan na COVID infekciju je i jedan strani državljanin iz Ujedinjenog Kraljevstva testiran na području Splitsko dalmatinske županije.

Od 9 novooboljelih osoba 5 su kontakti prethodno oboljelih, dok se 4 osobe epidemiološki obrađuju. 618 osoba nalazi se u samoizolaciji.
6 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split.

10:21 U Karlovcu je nastala gužva na drive in testiranju za koronavirus. 

Koronavirus, Hrvatska
Karlovac: Velike gužve na drive in testiranju za koronavirus Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

10:01 Četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom na području Zadarske županije i utvrđuje im se kretanje i moguće mjesto zaraze. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 87 uzoraka, a u samoizolaciji je 447 stanovnika. Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirano je 7 osoba.

9:53 Na području Krapinsko-zagorske županije nema novozaraženih osoba. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području županije je 12. U samoizolaciji su 52 osobe. Testovi zaposlenika i dva pacijenta bolnice Krapinske Toplice su negativni. 

9:30 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 170 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Radi se o uvezenom slučaju, odnosno stranom državljaninu, koji je došao iz Republike Srbije.

9:26 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 8 novih pozitivnih osoba. ( 2 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Vinkovaca, 2 iz Ivankova 1 iz Tovarnika i 1 iz Posavskih Podgajaca). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 145, od kojih su 52 osobe izliječene.Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 123 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3709. U samoizolaciji na području županije nalazi se 485 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 zdravstvena radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (6 liječnika, 24 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

9:17 Na sjednici Vlade, ministar Beroš govorio je o najnovijem stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. "U ovom valu epidemije preminulo je 12 osobe, većina ih je imala teške komorbiditete. Postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih je 4,05 posto. Prosječna dob zaraženih je 47. U proteklom tjednu nema novih aktivnih žarišta u Hrvatskoj. Rizična su i dalje vjenčanja", kazao je Beroš. Rekao je da se stanje u Hrvatskoj pogoršalo. Zamolio je građane za maksimalno strpljenje i odgovorno ponašanje. Više o tome ovdje. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se građani uglavnom pridržavaju propisanih mjera i to u postotku od 96,8. 

9:08 Osmi dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 30 osoba, od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 15 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 771 osobom. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 44 osobe.

8:21 Šest je novozaraženih na području Osječko-baranjske županije. Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 240 uzoraka, od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Tri su novooboljele osobe s područja Osijeka, dvije iz Đakova i jedna iz Našica.

46 osoba koje su kontakti novooboljelih stavljeno je u samoizolaciju, pa se trenutačno u samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije nalaze 444 osobe. U KBC-u Osijek hospitalizirana je jedna osoba više nego jučer, odnosno 26 oboljelih, od kojih je četvero na respiratoru.

7:34 Šef civilne zaštite Damir Trut za Dnevnik Nove TV komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, a otkrio je i koliko Hrvatska ima zaštitne opreme te kako inspekcije kontroliraju pridržavanje najnovijih mjera uvedenih zbog virusa. Razgovor s Damirom Trutom pogledajte ovdje.

7:29 Pučka pravobraniteljica Lora Vidović poručila je da, s obzirom na to da su zaštitne maske obvezne, one moraju biti i dostupne svima koji si ih ne mogu priuštiti. Dodaje da one ne smiju biti prepreka socijalno ugroženim građanima da dođu do svojih liječnika, socijalnih radnika ili drugih pružatelja javnih usluga. Više o tome pročitajte ovdje.

7:25 U srijedu su u Hrvatskoj zabilježena ukupno 92 nova slučaja zaraze, a zbog porasta broja oboljelih Nacionalni stožer odlučio je da je nošenje zaštitne maske odsad obvezno i u poštama, bankama te drugim institucijama. Više o tome doznajte ovdje

7:20 Jučer su zabilježena 92 nova slučaja pa je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj jučer bio 1204. 132 osobe su na bolničkom liječenju, s pet pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirane su 1804 osobe. Do jučer su ukupno zabilježene 3953 osobe zaražene novim koronavirusom. 2629 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo 119 osoba.

Izvor: Dnevnik.hr/Foto: screenshot/Dnevnik.hr

Izvorni autor: M.T./Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.