Hrvatska se suočava s još jednim snažnim valom migranata

16.09.2023. 10:54:00

U proteklim tjednima, Hrvatska se suočila s još jednim snažnim valom migranata, a njihova prisutnost najviše se osjeća u županijama kroz koje prolaze na putu prema zapadu. Najveći broj migranata koncentriran je u području Slunja, gdje svakodnevno stiže na stotine migranata.

Gospodin Pero, koji živi u kući tik uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, svakodnevno čuje korake migranata, bilo da putuju danju ili noću. Kaže da ih ima koliko god poželite, a često ostavljaju svoje stvari i bježe od policije.

Prva postaja za ove migrante je Slunj, grad u koji je svakodnevno pristizalo na stotine migranata. Iako je situacija danas malo bolja, mještani su se prošlog tjedna osjećali nesigurno. Djeca koja koriste autobusni prijevoz, nerijetko putuju u autobusima koji su prepuni migranata, što je zabrinjavalo njihove roditelje.

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin ističe da jedna autoprijevoznička tvrtka, koja je ograničila prodaju karata, surađuje s policijom kako bi osigurala siguran javni prijevoz za djecu. Sigurnost granice nadzire se iz zraka i s kopna, a posebna vozila prilagođena šumskom terenu koriste se kao svakodnevna prijevozna sredstva policije.

Pripadnici ATJ-a Lučko i specijalne policije raspoređeni su na devet punktova duž rijeke Korane, koji su ključni u očuvanju sigurnosti. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, ističe da je hrvatska policija dosad uspješno osigurala granicu te da se bilježi mali broj kaznenih djela i prekršaja u vezi s migrantima.

Svi migranti koji dolaze u kontakt s policijom moraju se registrirati. Od ulaska Hrvatske u Schengenski prostor, policija je uspjela odvratiti čak 20 tisuća sekundarnih migranata.

Gradonačelnica Slunja, Mirjana Puškarić, izražava razumijevanje za potrebu migranata koji traže bolji život u Europi, ali naglašava važnost zajedničkog traženja rješenja kako bi kvaliteta života u Slunju i drugim gradovima ostala na razini koja je bila prije. Samo danas, do podneva, 70 migranata organizirano je dovedeno u Slunj, gdje su ili podnijeli zahtjev za azil ili su otišli u prihvatilišta. Posao za policiju i lokalne vlasti nastavlja se i u budućnosti, piše HRT.

Izvor: HRT/PDN/Foto:screenshot/HRT

Izvorni autor: PDN/Nikolina Ćosić/Dnevnik/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.