Hrvatska vojska sudjelovala na “Sinj Air Show 2019”

01.09.2019. 08:55:00

U letačkom programu sudjelovale su Eskadrila transportnih helikoptera, Eskadrila helikoptera i Eskadrila aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Hrvatska vojska sudjelovala je u subotu, 31. kolovoza 2019. u Sinju na zrakoplovnoj manifestaciji „Sinj Air Show 2019“ koja se održava u organizaciji Zrakoplovnog tehničkog društva Sinj i Grada Sinja uz potporu Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova.

U sklopu letačkog programa sudjelovale su tri eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika.

Eskadrila transportnih helikoptera sudjelovala je s helikopterom Mi-8 MTV1 predstavljajući demonstracijski program, zatim u pokaznoj vježbi s Hrvatskom gorskom službom spašavanja gdje je predstavljena tehnika spašavanja fiksnim užetom, a u nastavku programa letačka je posada sudjelovala u pružanju potpore kod padobranskih skokova.

Druga helikopterska eskadrila, Eskadrila helikoptera također se predstavila izvedbom programa helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, dok su piloti „Krila Oluje“ iz Eskadrile aviona atraktivnim programom zaključili sudjelovanje HRZ-a na još jednom sinjskom zrakoplovnom mitingu.

Uz letački program, posjetitelji su imali priliku razgledavati i sva tri tipa helikoptera 93. zrakoplovne baze na static displayu: BELL-206B, Mi-8 MTV1 i OH-58D Kiowa Warrior.

Hrvatska vojska organizirala je i promidžbeni štand na kojemu su djelatnici Središnjice za upravljanje osobljem informirali zainteresirane posjetitelje o zanimanju vojnog pilota, kao i o projektima privlačenja osoblja u Hrvatsku vojsku, programu dragovoljnog vojnog osposobljavanja te o sveučilišnim studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje te Vojno pomorstvo.

sinj air show 2019
Sinj Air Show 2019. | Foto: HRZ / Stela Ferić-Živaljić; Marko Filipović-Grčić

Dok su piloti iznosili iskustva o školovanju vojnih pilota, zainteresirani posjetitelji su imali priliku isprobati izloženi simulator letenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić rekao je kako je Sinj značajan za povjesnicu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jer je ovdje utemeljena jedna od prvih zrakoplovnih postrojbi u Domovinskom ratu, Samostalni zrakoplovni vod 4. gardijske brigade Zbora narodne garde.

„Sinj je zrakoplovni grad s mnogo zaljubljenika u zrakoplovstvo i drago nam je što dajemo svoj doprinos u promoviranju zrakoplovne kulture i općenito zrakoplovstva te što možemo predstaviti sadašnju opremljenost HRZ-a i sposobnosti Hrvatske vojske“, iznio je satnik Belančić.

sinj air show 2019

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.