Hrvatski dragovoljac opet je prvoligaš!

23.05.2021. 20:45:00


Hrvatski dragovoljac opet je prvoligaš! Nedjeljnom pobjedom u Kustošiji nad Dubravom Tim Kabel (2:1) društvo iz Sigeta kolo prije kraja natjecanja u drugoj ligi vratilo se u HNL. Posljednji put je novozagrebački klub bio dio elite hrvatskog nogometa u sezoni 2013/14.

Prošlo je puno godina od kada je legendarni Stjepan Spajić zvan Rođo gradio sigetsku priču. On će ostati znan kao neponovljiv čovjek osebujnog karaktera, a neke njegove izjave ostale su kao povijesni, antologijski zapis jednog posebnog vremena. Bilo je to vrijeme kad je Hrvatski dragovoljac značio nešto u hrvatskom nogometu, uostalom, od sezone 1995/96 sve do sezone 2001/2002 dečki iz Sigeta su igrali u prvoj ligi.

U svoje prve četiri sezone HNL-a, dva puta su završili na petom mjestu, jednom na četvrtom, a jednom čak na trećem! To treće mjesto osvojili su u sezoni 1996/97, kad su u crni dres odijevali između ostalih Boris Živković, Nikica Miletić, Mario Bazina, Predrag Jurić, Igor Musa, Željko Pakasin, Dragan Vukoja, Spomenko Bošnjak, branio je Igor Panadić.... A trener je bio veliki Baka Slišković, ranije i igrač HD-a. Bila su to slavna vremena HD-a, koji je igrao i europske utakmice, Intertoto kup... Negdje u to vrijeme crni dres nosio je i legendarni Robert Prsoinečki!

Međutim, nakon sezone 2001/02 i sedam 'debelih godina' u HNL-u nastupile su 'mršave godine', od tada su bili još samo dva puta na prvoligaškim terenima, u sezoni 2010/11, te u već spomenutoj, svojoj posljednjoj prvoligaškoj, 2013/14.

Prije dvije godine klub se našao u teškoj situaciji, gotovo pred gašenjem. Bilo je sukoba bivše i sadašnje Uprave, svašta se događalo u Sigetu, ali na kraju je prevladala jaka energija i nogometni entuzijazam predsjednika Marinka Perića. Prije tri kola Hrvatski dragovoljac je u Rudešu pobijedio domaćina s 2:0, bio je to veliki derbi. Tad se činilo da je HNL osiguran, ali onda je slijedio šokantni poraz od Cibalije na domaćem travnjaku 0:3! Međutim, nije ih to pokolebalo. U žestokom su dvoboju uspjeli svladati Dubravu i eto ih, opet su prvoligaši.

- Joj, jako teško govorim, rasplakat ću se...

To je bilo prvo što nam je nakon što su dragovoljci postali prvoligaši kazao predsjednik Perić. Bio je vrlo emotivan, glas mu je drhtao, sreća je bila bezgranična.

- Kako ne bih bio sretan, nepune dvije godine od raspada kluba došli smo do prvaka druge lige i postali prvoligaši! Kako smo uspjeli? Treba znati, treba voljeti, treba nešto jako željeti. To je bio recept. U onome što voliš, moraš uspjeti.    

Pitali smo presretnog predsjednika je li vjerovao da će u tako kratkom vremenu, od razdoblja u kojem je prijetio kolaps kluba pa do danas stići do takve sjajne, fantastične, mogli bi kazati nemoguće priče?

- Što sam god u životu radio, u to sam vjerovao! Uspio sam s svojim prijateljima koji su mi pomogli. Joj, eto, opet mi oči suze... Vraćamo se u stara vremena Stjepana Spajića Rođe. Tamo gdje je on stao, mi smo nastavili, a tako ćemo i dalje nastaviti. Od tada do danas je bio vakum.

U sportskom centru Stjepan Spajić u Sigetu bilo je veliko slavlje, a predsjednik će kazati.

- U nedjelju nakon utakmice s Orijentom pozivam sve na završno slavlje ulaska u HNL - zaključio je presretni predsjednik
Hrvatski dragovoljac će svoje prvoligaške utakmice igrati na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, dijelit će ga s Lokomotivom. Pokojni Stjepan Spajić, da je ostao duže s nama, danas bi sigurno bio najsretniji čovjek na svijetu, jer je klub koji je stvorio opet u eliti hrvatskog nogometa. I naravno, ne sumnjamo što bi kazao... Živio, rođo!

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto:Hrvatski Dragovoljac

Izvorni autor: Davorin Olivari

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.