Hrvatski građani od danas u SAD mogu putovati bez viza, ovako izgleda procedura

23.10.2021. 08:35:00

Hrvatski državljani od sada mogu u SAD putovati bez viza, objavilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu

Elektronski sustav za odobravanje putovanja (ESTA) će sada odobravati hrvatskim državljanima da se prijave za putovanje u SAD do 90 dana bez pribavljanja američke vize', izvijestili su iz američkog veleposlanstva dodajući kako je to važan korak prema jačanju dugotrajne ekonomske i sigurnosne suradnje između SAD-a i Hrvatske.

'Izuzetno smo zadovoljni što će hrvatski građani moći putovati u SAD bez viza. Ovo je bio dugotrajan proces, ali je vrijedio, i čestitamo hrvatskoj Vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve Programa izuzeća od viza. Cijeli moj tim i ja smo uzbuđeni što vidimo ovaj važan korak koji produbljuje veze između američkog i hrvatskog naroda', izjavio je otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu u Zagrebu Mark Fleming.

Da bi se omogućilo hrvatskim državljanima da u SAD putuju bez viza, stopa odbijenih zahtjeva za vize morala je biti spuštena ispod tri posto, što je i postignuto u 2020., a što je State Department službeno i potvrdio 16. veljače 2021. U procesu uključivanja u Program izuzeća od viza također je bilo potrebno ispuniti i niz sigurnosnih uvjeta, pri čemu je Ministarstvo unutarnjih poslova zadnje četiri godine intenzivno surađivalo s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti.

Najveći dio sigurnosnih uvjeta odnosio se na jačanje sposobnosti i osiguravanje tehničkih uvjeta za prikupljanje i analizu biometrijskih podataka putnika koji ulaze u Hrvatsku, sigurnost putnih isprava, jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma, razmjenu podataka o stranim terorističkim borcima i niza drugih relevantnih sigurnosnih informacija s nadležnim službama SAD-a, prije svega onima u Ministarstvu domovinske sigurnosti, a onda i FBI-u, Centru za nadzor terorista i DEA-i.

Po novome, situacija bi trebala izgledati ovako. Umjesto komplikacija s vizama - Hrvati bi prije odlaska u Ameriku online obrascem trebali samo zatražiti odobrenje za putovanje koje plate 14 američkih dolara. I to je to. U slučaju odbijanja, što je rijetkost, osoba se upućuje na klasični vizni režim.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: V. Mo/Foto: Borna Filić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.