HRVATSKI INFEKTOLOG KOMENTIRAO HOĆE LI TOPLIJE VRIJEME ZAUSTAVITI VIRUS: ‘Na simptome ne utječe, ali kad je lijepo vrijeme zaraze su rjeđe’

13.04.2020. 09:27:00

ČEKA SE KRAJ EPIDEMIJE

HRVATSKI INFEKTOLOG KOMENTIRAO HOĆE LI TOPLIJE VRIJEME ZAUSTAVITI VIRUS: ‘Na simptome ne utječe, ali kad je lijepo vrijeme zaraze su rjeđe’

Foto: RTL screenshot Autor: Danas.hr 07:59 13.04.2020

‘Sve respiratorne infekcije su rjeđe, pa tako i koronavirus, kad je ljepše vrijeme. Na simptome vrijeme ne utječe, samo na pojavnost bolesti i proširenost u populaciji’, rekao je dr. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’

Borbi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj trebala bi pomoći i zaštitna medicinska oprema koja je stigla iz Kine. Naime, u Hrvatsku je izravnim letom iz Šangaja stiglo naručenih 60 tona zaštitne opreme u vrijednosti od 5,95 milijuna američkih dolara.U pošiljici su zaštitne maske, odijela, naočale, rukavice i beskontaktni toplomjeri.

"

Ako nije bilo bliskog kontakta, ne treba se testirati’

Riječ je o najvećoj pošiljci koja je do sada stigla iz Kine, a u idućim tjednima trebalo bi ih stići još nekoliko, kaže se u prilogu RTL-a.

A za RTL Danas zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, dr. Rok Čivljak otkrio je koliko su članovi Nacionalnog stožera izloženi riziku zaraze, je li potrebno masovno testiranje stanovništva te hoće li toplo vrijeme utjecati na širenje koronavirusa.

“Moramo se s vremena na vrijeme testirati, posebno u slučaju izloženosti, kao i ako postoje simptomi ili neka druga epidemiološka sumnja. Testirao sam se i ja. Treba se testirati ako postoji sumnja na izloženost bez obzira na sve. Ako se procijeni u bilo kojem od stožera tako nešto, trebali bi se testirati, ali ako nije bilo bliskog kontakta, nema potrebe za testiranjem”, kazao je Čivljak.

‘Na simptome vrijeme ne utječe’

Što se tiče masovnog testiranja, dr. Čivljak kaže da se ono ne provodi ni u jednoj zemlji.

“Nema potrebe dizati paniku da bi se provodilo masovno testiranje. Ono se ne radi ni u kojoj zemlji. Postoje jasni kriteriji kada treba testirati. Možemo testirati 4,5 milijuna Hrvata i danas će (nalazi) biti negativni, ali sutra bi mogli biti pozitivni pa ih treba ponovno testirati. Imamo dobru koncepciju i ne treba testirati ni više ni manje od onih koji su definirani kliničkim ili epidemiološkim kriterijima. Također, ne treba testirati zdravstvene djelatnike u bolnicama gdje nema kontakta sa zaraženima”, napomenuo je Čivljak u razgovoru za RTL.

Mnoge, pak, zanima hoće li lijepo vrijeme i više temperature zraka utjecati na koronavirus.

“Sve respiratorne infekcije su rjeđe, pa tako i koronavirus, kad je ljepše vrijeme. Na simptome vrijeme ne utječe, samo na pojavnost bolesti i proširenost u populaciji”, zaključio je Čivljak.

Izvor: net,hr/Foto: Boris Kovačev

Izvorni autor: Danas.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.