I ove će godine Hrvatski sabor biti pokrovitelj komemoracije žrtava Bleiburga

15.04.2021. 20:32:00

Kao i prijašnjih godina, Hrvatski sabor pokrovitelj je i ovogodišnjeg obilježavanja središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, mons. Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem, mons. Zdenkom Križićem, biskupom gospićko-senjskim, dr. Krunoslavom Novakom, generalnim tajnikom i dr. Tomislavom Markićem, nacionalnim ravnateljem Dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu, te predstavnicima Počasnog bleiburškog voda Milanom Kovačem i Božom Vukušićem.

U priopćenju se navodi da su sudionici sastanka razgovarali su o ovogodišnjem obilježavanju središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta te definirali program događaja.

“Vodeći računa o složenoj epidemiološkoj situaciji, komemoracija će se održati 15. svibnja, na sličan način kao i prošle godine.

Prema programu, predviđeno je polaganje vijenaca i molitva na Lojbaškom polju kod Bleiburga u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji, polaganje vijenaca i odavanje počasti žrtvama kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj i sveta misa koja će se služiti u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini, sukladno prijedlogu Hrvatske biskupske konferencije.

Zaključno, sugovornici su se složili kako će u idućem razdoblju, prateći razvoj epidemiološke situacije, preciznije razraditi cjelokupni program obilježavanja komemoracije te o tome pravodobno izvijestiti javnost”, priopćeno je.

Izvor: n1/ Foto: Izvor: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL/Ilustracija

Izvorni autor: N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.