I Slovačka šalje borbene avione Ukrajini: Većina ne može letjeti, ali poslužit će za rezervne dijelove

17.03.2023. 18:32:00

Poljska je u četvrtak objavila da će poslati Ukrajini četiri borbena zrakoplova MiG-29 u narednim danima, čime će postati prvi saveznik Kijeva koji će osigurati takve zrakoplove

Prva četiri primjerka u Ukrajinu će stići najkasnije sljedeći tjedan. Duda je potvrdio da ih je još 12 u fazi pregleda i popravaka prije isporuke.

Potom je slovački premijer Eduard Heger potvrdio i da će njegova zemlja poslati 13 MiG-ova 29 Ukrajini. To je donekle iznenađenje - ne sama odluka, nego se do sada govorilo da će Slovačka poslati 10 MiG-ova.

Slovačka je druga zemlja koja je najavila da će poslati ratne zrakoplove u Kijev nakon Poljske, koja je to najavila u četvrtak.

Slovačka flota od 11 aviona MiG-29 povučena je prošlog ljeta i većina njih nije u operativnom stanju. Poslat će one koji su ispravni, a ostali će ići za rezervne dijelove. Slovačka će također isporučiti dio svog sustava protuzračne obrane KUB, rekao je Heger.

NATO saveznici na bivšem komunističkom istoku, poput Poljske i Slovačke, posebno su glasno podržavali Kijev otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022.

Poljska je u četvrtak objavila da će poslati Ukrajini četiri borbena zrakoplova MiG-29 u narednim danima, čime će postati prvi saveznik Kijeva koji će osigurati takve zrakoplove.

Zapadne zemlje koje su Ukrajini opskrbljivale oružje do sada su odbijale poslati borbene zrakoplove.

Izvor: hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.