I žrtve rata u BiH ogorčene proganjanjem hrvatskih generala: ‘Nema se državna tužiteljica što baviti ‘Bljeskom‘, neka ganja krvnike iz Srebrenice koji još uvijek šetaju slobodni!‘

09.08.2021. 09:03:00

Gordana Tadić nema se što baviti akcijom „Bljesak“! Njezin posao su stotine, ako ne i tisuće o ramena krvavih ubojica koji slobodno hodaju po Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici. Tim je riječima direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić napao bosanskohercegovačko Tužiteljstvo koje je ovoga vikenda od Hrvatske zatražilo pokretanje postupka protiv 14 umirovljenih ratnih zapovjednika koji su rukovodili operacijom za oslobađanje Okučana i zapadne Slavonije.

- Evo, recimo, kandidiram dvojicu pripadnika voda "Crvenih beretki" Bratunačke brigade koji su po zapovijedi Vidoja Blagojevića 16. srpnja 1995. sudjelovali u masovnim smaknućima u Branjevu i Pilici. Jedan živi u Bratuncu, drugi u Srebrenici.

Obojica su svjedočila u Haagu, pa tako i znam. Ako me netko iz Tužilaštva BiH kontaktira, spreman sam im reći i detalje o tome tko su i gdje danas žive. Ali, pošto je sve ovo PR exercise, znam da neće. Jer, muslimanski život nikad nije bio jeftin kao u mandatu Gordane Tadić - poručio je u nedjelju sa svojeg Twitter profila Suljagić.

Sada sve ide na DORH

Dan ranije Ministarstvo pravosuđa RH potvrdilo je primitak „međunarodne zamolnice“ Tužiteljstva BiH vezano u postupke protiv hrvatskih generala koji su sudjelovali u "Bljesku". Neslužbeno su se spominjala imena Pavla Miljavca, Mladena Markača, Marijana Marekovića, Davora Domazeta-Loše, Luke Džanka, kao i preminulih časnika Petra Stipetića, Imre Agotića te Ivana Basarca.

Ministarstvo pravosuđa „zamolnicu“ će, prema protokolu, proslijediti DORH-u, koji će donijeti konačnu odluku: hoće li postupiti prema onome što predlaže bosanskohercegovačko Tužiteljstvo, ili će utvrditi da za pokretanje postupka nema osnove.

Još uvijek se ne zna za koje konkretne zločine Tužiteljstvo BiH tereti hrvatske generale. Mediji su dosta opsežno izvještavali o počinjenom ratnom zločinu u selu Medari, u kojemu su pripadnici Hrvatske vojske tijekom prvog dana "Bljeska" u svibnju 1995. ubili 22 civila. Od ukupno 24 mještana. Dvije djevojke su spašene jer ih je prepoznao i zaštitio jedan pripadnik Hrvatske vojske. No Medari se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske, na pola puta između Nove Gradiške i Okučana, i s BiH nemaju nikakve veze.

General Luka Džanko tvrdi da nijedan pripadnik HV-a tijekom same operacije nije prelazio na teritorij BiH.

- Stali smo kad smo došli do Save. Osobno sam došao do Savskog mosta koji spaja Staru Gradišku s Bosanskom Gradiškom, i jamčim da niti jedan naš vojnik nije prešao u BiH - ističe Džanko, koji podsjeća da je upravo s bosanske strane granice po hrvatskim jedinicama tukla srpska artiljerija.

U pozadini ovog poteza bosanskohercegovačkog tužiteljstva mogli bi stoga biti sasvim drugi motivi. Gordana Tadić prije dva je tjedna nepravomoćno razriješena glavne državne tužiteljice. Zbog, utvrdila je to prvostupanjska disciplinska komisija Visokoga sudskog i tužilačkog vijeća BiH, „disciplinskih prekršaja".

Hrvatica iz Sarajeva

Gordana Tadić već se dulje vrijeme nalazila na udaru kritika bošnjačkih političara. Hrvatica koja je Pravo diplomirala u Sarajevu u svojem mandatu nije previše kalkulirala kada su ratni zločini u pitanju. Čvrsto je stala iza postupaka protiv zapovjednika HVO-a u Orašju, koje Tužiteljstvo tereti za ubojstva, silovanja i pljačke u Bosanskoj Posavini tijekom rata, gonila pripadnike vojske Republike Srpske koji su počinili zločine nad Hrvatima i Bošnjacima, ali nije poštedjela ni pripadnike Armije BiH. Zbog toga ju je Bakir Izetbegović ovih dana optužio da "želi izmijeniti karakter rata u BiH".

- Radila je vrlo opasnu stvar kroz procesuiranje isključivo generala Armije BiH. Pogledajte kakav je intenzitet optužnica bio protiv njih. Mislim da je bio cilj izmijeniti karakter rata, procesuirati iz svakog korpusa nekoga i na taj način izjednačiti strane - komentirao je Izetbegović. Mnogi u SDA su joj zamjerili i što je pokrenula postupak protiv četvero vladinih dužnosnika koji su sudjelovali u nabavci 100 respiratora iz Kine, a koji se nisu mogli koristiti tijekom COVID-19 pandemije.

„Zamolnica“ za pokretanje postupka protiv hrvatskih generala je, tvrdi sarajevsko Oslobođenje, dio operacije spašavanja pozicije glavne tužiteljice u BiH.

Gordana Tadić je, prema ovoj interpretaciji, napravila “predstavu” vezanu uz istragu navodnih ratnih zločina počinjenih tijekom “Bljeska” kako bi se u posljednji trenutak dodvorila dijelu bosanskohercegovačke javnosti koja ju je do sada kritizirala.

Ovo je zloupotreba!

Ovaj sramotan zahtjev nema svoje nikakvo uporište, osobito ne za procesuiranje bilo koga u kontekstu akcije „Bljesak“ kojim je oslobođen prostor RH. Riječ je o klasičnom pokušaju zloupotreba institucija Bosne i Hercegovine, a sada se u praktičnom smislu vidi tko stoji u pozadini i na kakav način se želi kriminalizirati HV, ali i HVO, što bošnjačke parastrukture pokušavaju već dva desetljeća na razne načine – stoji u priopćenju Odjela za branitelje Hrvatskog narodnog Sabora BiH.
Prema njihovim riječima, ovim se potezom želi nastaviti kriminalizacija uloge HVO-a. Pri čemu nakon smjena i neviđenih pritisaka na Tužiteljstvo BiH i cjelokupno pravosuđe BiH, očigledno dolazi do političkog ovladavanja pravosudnim institucijama i sada netko želi uputiti političku poruku na unutarnjem planu, poručuju u HNS-u BiH.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto: Samır Jordamovıc - Anadolu Agency

Izvorni autor: PSD

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.