IGRE PRIJESTOLJA Rašomon u Domovinskom pokretu, glavni tajnik stranke stao na Penavinu stranu!

23.05.2024. 17:17:00

Za mene je to jedino legitimno, jer predsjednik stranke po statutu Domovinskog pokreta predstavlja stranku - kaže Josip Dabro

Nakon što su zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić ("Ništa od tog pokušaja, kao što sam već i ranije to najavio, ja ću voditi razgovore s našim koalicijskim partnerima) i predsjednik DP-a Ivan Penava ("Predsjednik stranke je taj koji u svakoj stranci odlučuje što se radi") dali oprečne izjave vezane uz to tko će biti koordinator - neka vrsta glavnog pregovarača DP-a u razgovorima s predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejom Plenkovićem - glavni tajnik stranke Josip Dabro u razgovoru za Jutarnji list uporno je ponavljao da u vodstvu DP-a nema sukoba.

- Mi na službenim tijelima stranke još uopće nismo razgovarali o bilo kakvom koordinatoru, pa samim time niti o tome hoće li to biti Penava, Radić ili netko treći. Tu je važno naglasiti kako treba odvojiti stranačka tijela od rada Vlade. Znači, stranačke stvari su jedno, a rad Vlade nešto drugo. A što se tiče međustranačkih pregovora, mi nakon izbora još uopće nismo imali takvu vrstu razgovora, dakle sastanka stranaka vladajuće koalicije. Dosta je šumova u komunikaciji. Treba uzeti u obzir činjenice da je Ivan Penava predsjednik stranke, da je Mario Radić zamjenik, da sam ja glavni tajnik i da se mi dogovaramo o nekakvim ciljevima i programima - kaže Dabro.

Glavnog tajnika DP-a potom smo zamolili da komentira činjenicu da se predsjednik i zamjenik predsjednika njegove stranke očito nisu dogovorili oko toga tko će predstavljati DP na koalicijskim sastancima, pošto je najprije Radić rekao da će on biti koordinator, da bi samo sat ili dva kasnije Penava rekao da će on odrediti tko će biti koordinator.

- Za mene je to jedino legitimno, jer predsjednik stranke po statutu Domovinskog pokreta predstavlja stranku - rekao je Dabro.

Pa kako onda tumačite to što Radić kaže da će on biti koordinator DP-a na koalicijskim sastancima i da se ništa po tom pitanju nije promijenilo još od onog dana kada je objavio da je odustao od ulaska u Vladu na mjesto potpredsjednika i ministra demografije, te rekao da će se umjesto toga posvetiti stranci i odnosima DP-a s koalicijskim partnerima?, pitali smo Dabru.

- Je li Ivan Penava dao neku punomoć nekome da umjesto njega predstavlja stranku? - uzvratio nam je Dabro, koji je u prijeporu između predsjednika i zamjenika predsjednika DP-a očito stao na Penavinu stranu.

Podsjetimo, prvo je Radić za Jutarnji list kako "neće HDZ određivati tko će u ime Domovinskog pokreta biti koordinator".

- Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone! Jasno je da bi HDZ volio da ja ne budem glavni pregovarač DP-a s obzirom na to da imam puno pregovaračkog iskustva i vještina. Ali ništa od tog pokušaja, kao što sam već i ranije to najavio, ja ću voditi razgovore s našim koalicijskim partnerima - rekao je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta.

Malo kasnije predsjednik DP-a Ivan Penava na N1 televiziji rekao je kako je "predsjednik stranke taj koji u svakoj stranci odlučuje što se radi, iznad njega je samo Predsjedništvo i kolektivna (stranačka) tijela".

- Ako to bude Mario Radić, to će biti zato što je tako odlučio predsjednik stranke, a ne zato što je to odlučio neki novinar ili lobiji - rekao je Penava i dodao kako između njega i zamjenika predsjednika Domovinskog pokreta Marija Radića "nema prijepora".

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Marko Špoljar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.