ILUZIJA VATRENE "SVEMOĆI": Stanje stvari pokazuje drugačije, ovdje je baš veliki problem

16.10.2024. 19:52:00

Utakmica između Poljske i Hrvatske (3-3) bila je pravi nogometni spektakl, no ne u onom pozitivnom smislu. Umjesto demonstracije vještine i taktičke discipline, gledali smo rasulo u kojem su svi – igrači, suci i treneri – preuzeli uloge nespretnih klaunova. Od iskusnih profesionalaca očekuje se ozbiljnost, ali ovaj dvoboj bio je sve osim toga. Zanimljiv? Da, ali istodobno je postavljao pitanje – je li to što smo vidjeli bila posljedica kvalitete ili potpune neozbiljnosti?

 

Ako zaboravimo krajnji rezultat, ono što se događalo tijekom tih 90 minuta bilo je nevjerojatno. Poljaci i Hrvati su se ponašali kao da su na prijateljskom susretu, a ne na ozbiljnom natjecanju. Utakmica je počela kaotično, s Poljskom koja je povela već u 5. minuti, a onda su Hrvati preuzeli inicijativu i postigli tri gola u samo nekoliko minuta. No, nakon toga, naši su igrači krenuli s nizom grešaka koje su vodile do katastrofe. Beskonačna dodavanja ispred Livakovića i neodlučnost u obrani samo su pozivale Poljake da se vrate u igru, što su i učinili.

 Umjesto da završe posao, Hrvati su dozvolili da utakmica izmakne kontroli. Nepromišljeni potezi u obrani, pogreške stopera i neiskorištene prilike doveli su nas do izjednačenja. Poljaci su, iako iscrpljeni, osjetili priliku, a sudac je dodatno zakomplicirao situaciju isključenjem Livakovića. Na kraju, bod izgleda kao prihvatljiv rezultat, ali činjenica da su Hrvati prokockali dva gola prednosti stvara gorak okus.

 Ključno pitanje nakon ovakve utakmice jest kako procijeniti pojedinačne nastupe naših igrača. Trenuci briljantnosti miješali su se s trenucima očaja, ali ono što posebno zabrinjava je nastup naših najiskusnijih igrača – Luke Modrića i Ivana Perišića. Obojica su legende, ali protiv Poljske njihova izvedba bila je daleko ispod očekivanja. Modrić je izgubio Zielinskog kod prvog gola, a Perišić je često bio nadigran na svojoj strani terena.

 Problem leži u činjenici da se od ovih veterana, iako su izvanredni igrači, više ne može očekivati da izdrže 90 minuta intenzivnog nogometa, posebno u ovakvim utakmicama. Dalić je pogriješio što ih je obojicu smjestio na istu stranu terena, u kombinaciji s najsporijim stoperom, Šutalom, što je suparnicima dalo priliku da napadaju našu najslabiju točku.

 Modrić i Perišić mogu i dalje biti ključni igrači reprezentacije, ali više nije realno očekivati da će iznijeti svaku utakmicu. Ako se Dalić ne suoči s tom stvarnošću i ne reagira na očite slabosti, reprezentacija će sve teže nadoknađivati propuštene prilike i suočavati se s protivnicima.

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta Uredništva Portala Dnevnih Novosti već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.