Imotski: 30 godina Treće Imotske bojna

02.06.2021. 09:06:00

Jedna je, kažu, udarna! Veliki dan u Imotskom, jedan od većih u tom gradu svake godine 1.lipnja. Razlog? Dovoljno je reći 3.Imotska bojna. Ove godine legendarna bojna slavi okruglu obljetnicu – 30 godina svoga postojanja.

30 je godina otkako su momci iz bivše vojarne na Kamenmostu krenuli u Domovinski rat. Brojne bitke su dobili od zadarskog do dubrovačkog zaleđa. Neprijatelj se uvijek najviše bojao njih – Imoćana, žilavih momka s kamena spremnih u svakom trenutku za obranu domovine.

Povodom okrugle obljetnice na Spomen obilježju Topana u utorak su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Vijence su položili: predstavnici obitelji poginulih branitelja, izaslanici Sabora, Vlade i ministarstva branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici imotskih općina, Kruševa i Vukovara i 9.bojne HOS-a „Rafael Vitez Boban“, a za svijeće se pobrinuli predstavnici braniteljskih udruga. Blagoslov na Topani udijelio je imotski gvardijan fra Kristian Stipanović, koji je ujedno služio i misu za sve poginule u crkvi svetog Franje.

Imotskim ulicama održavao se svečani mimohod sudionika 3.Imotske bojne, a u samom centru grada postrojili su se svi živući pripadnici ove legendarne postrojbe. Za vesele trenutke pobrinula se Gradska glazba Imotski izvodeći domoljubne pjesme Augustina Age Kujundžića, Joze Divića i dubrovačke legende Mila Hrnića. Prisutnima su se obratili gradonačelnik Ivan Budalić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović i predsjednik udruge 3. Imotske bojne, 4.gardijske brigade HV „Imotski sokolovi“ Dubravko Šumanović, koji je kratko za kraj kazao najvažniju rečenicu: - Ostanimo zajedno!

 

TEKST I FOTO: DARKO LONČAR 

Izvor: Dragovoljac.com/PDN/Foto:DARKO LONČAR

Izvorni autor: TEKST I FOTO: DARKO LONČAR

Autor: