INCIDENT U TVORNICI Sada je jasno da su u HS Produktu htjeli ublažiti cijelu priču: Istraga o propucavanju otkrila nove detalje

24.05.2024. 17:54:00

Podsjećamo, suvlasnik HS Produkta propucao je državljanina SAD-a

Zbog dvostrukog ranjavanja, sebe i svojeg američkog poslovnog partnera koje se dogodilo 7. svibnja, policija drži odgovornim 76-godišnjeg suvlasnika HS Produkta Marka Vukovića. Potvrđeno nam je da Vukovića sumnjiče da je "tijekom prezentacije prototipa novog pištolja, ne pridržavajući se sigurnosnih pravila rukovanja oružjem, okrenuo cijev u smjeru 57-godišnjeg državljanina SAD-a te pokušao otkloniti zastoj u radu pištolja uslijed čega je došlo do opaljenja. Tom prilikom je zrno pogodilo 76-godišnjaka u dlan lijeve ruke te dalje u putanji i 57-godišnjaka u podlakticu lijeve ruke".

- Protiv osumnjičenog Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđena je kaznena prijava, naveli su u policijskom priopćenju.

Prevezeni u Opću bolnicu

Podsjetimo, karlovački inženjer Marko Vuković suvlasnik je ove tvornice pištolja i pušaka s partnerom Ivanom Žabčićem, a osim što je suosnivač, on je i glavni inženjer svih marki oružja koje proizvodi njegove uspješna kompanija.

Događaj se zbio oko 11.30 sati, a u tvornicu je odmah intervenirala ekipa Zavoda za hitnu medicinu, te su osobe prevezene u Opću bolnicu Karlovac.

Sada je jasno da su u HS Produktu htjeli ublažiti cijeli slučaj. Tako nam je direktor Željko Pavlin neposredno nakon događaja kazao kako je do opaljenja došlo prilikom ispitivanja i isprobavanja novog prototipa oruža.

- Prilikom ispitivanja i isprobavanja novog prototipa oružja došlo je do opaljenja, pri čemu su lakše ozlijeđene dvije osobe. Osobe su podvrgnute zdravstvenom pregledu, te su nakon obrade puštene kući. Riječ je o lakšim ozljedama. U tijeku je policijski očevid, te radi toga ne možemo davati daljnje izjave, sve dok očevid ne bude gotov - rekao nam je nekoliko sati nakon događaja direktor Uprave HS Produkta Željko Pavlin ne želeći nam ni potvrditi ni demantirati da je vinovnik bio vlasnik tvornice.

No sada je jasno da se nije radilo o ispitivanju oružja, nego o prezentaciji, što više ne spada u dio proizvodnog procesa, to potvrđuje policije, a to nam je potvrđeno i u Državnom inspektoratu, čiji su djelatnici također izašli na teren, ali su se odmah i povukli jer tamo nisu imali što raditi.

Prihodi veći od 100 milijuna eura

- Inspekcija rada Državnog inspektorata od strane policije obaviještena o događaju te ja obavljen inspekcijski nadzor. Tom prilikom je utvrđeno da su lakše ozlijeđene dvije osobe, da je do ozljeđivanja došlo uslijed uporabe vatrenog oružja u dijelu tvornice koji nije vezan uz proizvodni proces, nakon čega je daljnji postupak o utvrđivanju svih činjenica u vezi s navedenim događajem preuzela policija - kažu nam državni inspektori.

Tko je Marko Vuković? Svakako jedan od najvećih hrvatskih inovatora, diplomirani inženjer strojarstva koji je konstruktor praktičkih svih tipova naoružanja koje je proizveo HS produkt, a radi se o milijunima komada oružja, pištolja i jurišnih pušaka. U poslovnom partnerstvu je s Ivanom Žabčićem od 1991. godine, kada su pokrenuli pogon, prvo u Ozlju, a onda ga preselili u Karlovac. HS Produkt je jedno od najuspješnijih hrvatskih poduzeća, čiji su godišnji prihodi premašili brojku od 100 milijuna eura, a dobit im se mjeri u desecima milijuna eura godišnje. Nekoliko godina njihov pištolj biran je najboljim na američkom tržištu, što im je otvorilo i druga svjetska tržišta, te sada izvoze na sve kontinente. Radnici rade u najmodernijim pogonima koji su dobrim dijelom robotizirani, a u posljednje vrijeme razvijaju softvere za robotsku proizvodnju.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Mario Pušić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.