Incident u zraku kod Slunja: MORH objasnio zašto je dignut MIG, a ne Rafale

26.07.2024. 14:13:00

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) pojasnilo je detalje zračnog incidenta koji se dogodio prošle nedjelje kada je MiG-21 presreo laki zrakoplov u okolici Slunja. Nakon što je MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) presreo laki zrakoplov Piper PA-24, pojavilo se pitanje zašto nisu korišteni noviji borbeni zrakoplovi – Rafali.

Na službenim stranicama MORH-a nije bilo priopćenja o događaju, no Zimo.hr je dobio dodatne informacije. “Zaštitu suvereniteta hrvatskog zračnog prostora provode avioni Rafale, no trenutno Rafali ne formiraju dežurni borbeni dvojac kako bi se omogućila intenzivna obuka pilota i očuvala sigurnost letenja, te izbjeglo nepotrebno trošenje materijalnih, personalnih i financijskih resursa,” objasnili su iz MORH-a.

Naglasili su kako je zračni prostor Republike Hrvatske integralni dio savezničkog sustava nadzora i zaštite zračnog prostora.

"Potpisanim dokumentom (Transfer Of Authority–TOA) 2009. godine, Republika Hrvatska je prihvatila Air Policing kao mirnodopsku zadaću nadzora i zaštite zračnog prostora, uključujući zračno motrenje, navođenje, zapovijedanje i nadzor u zraku te odgovarajuća sredstva protuzračne obrane (lovački avioni).

Kako bi se izbjeglo ometanje obuke pilota Rafala i radnih procesa, dežurni borbeni dvojac privremeno će se formirati iz zrakoplovnih baza susjednih savezničkih zemalja Italije i Mađarske, prema bilateralnim sporazumima (Technical Arrangement). Potpisivanje tih sporazuma je u tijeku, a dok ne budu potpisani, dežurni borbeni dvojac čine MIG-ovi. Kada se zadaća bude obavljala iz Italije i Mađarske, to neće stvarati dodatne troškove," objasnili su iz MORH-a.

Što se tiče samog incidenta, prelet je bio najavljen, ali zabrinutost je izazvala činjenica da je civilni avion izgubio vezu s kontrolom zračne plovidbe.

Na zapovijed NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, Španjolska (Combined Air Operations Centre – CAOC), 21. srpnja 2024. avion iz Dežurnog borbenog dvojca HRZ-a angažiran je u presretanju aviona u zračnom prostoru Republike Hrvatske. Riječ je o civilnom avionu Piper PA-24 čiji je prelet preko Hrvatske bio najavljen, no izgubio je vezu s kontrolom zračne plovidbe. Nakon vizualne potvrde hrvatskog vojnog pilota, civilni avion je nastavio let prema planiranom odredištu.

Prema standardnoj proceduri, u takvim situacijama NATO zapovjedništvo angažira dežurni borbeni dvojac za provjeru identiteta i namjere zrakoplova. Taktička kontrola i navođenje borbenih aviona provodi se iz Središta za nadzor zračnog prostora Bojne ZMIN, koja je uz dežurni borbeni dvojac sastavni dio NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane – NATINAMDS," dodali su iz MORH-a.

Izvor: PDN/Foto:Philippe LOPEZ / AFP /Ilustracija

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.