Intenziviranje sukoba: Ruski raketni napad na Kijev. Aktivirani poljski i saveznički zrakoplovi radi osiguranja poljskog zračnog prostora

02.09.2024. 09:28:00

Rusija je u ponedjeljak izvela raketni napad na Kijev, potvrdila je ukrajinska vojska. Istovremeno, zapovjedništvo poljske vojske priopćilo je kako su zbog tih napada aktivirani poljski i saveznički zrakoplovi radi osiguranja poljskog zračnog prostora.

Ukrajinske protuzračne jedinice odmah su reagirale kako bi odbile ruski napad, naveli su ukrajinski vojni dužnosnici putem aplikacije Telegram. Prema izjavama svjedoka iz Kijeva, zabilježeno je nekoliko snažnih eksplozija, koje su vjerojatno posljedica djelovanja protuzračne obrane.

Ukrajinske zračne snage izvijestile su da su balističke rakete ciljale Kijev rano u ponedjeljak, dok su gradske vlasti potvrdile da su protuzračne jedinice uspješno odbile napade. Međutim, u napadu je djelomično oštećeno postrojenje sustava vodoopskrbe u kijevskom okrugu Holosiivskyi, potvrdio je gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, putem Telegrama.

Hitne službe reagirale su u nekoliko gradskih četvrti, uključujući Solomjansku, gdje se nalaze glavna željeznička stanica i glavna zračna luka Kijeva, kao i u povijesnoj četvrti Svjatošinski.

Ovaj napad dolazi samo tjedan dana nakon što je Moskva lansirala više od 200 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, pri čemu je ubijeno sedam ljudi, a energetska infrastruktura diljem zemlje pretrpjela je značajna oštećenja. Kijev je taj napad nazvao "najmasovnijim" od početka rata.

U međuvremenu, poljsko zapovjedništvo je izvijestilo kako su poljski i saveznički zrakoplovi rano u ponedjeljak aktivirani kako bi osigurali sigurnost poljskog zračnog prostora nakon ruskih zračnih udara na Ukrajinu.

"U jugoistočnom dijelu zemlje može doći do povećane razine buke u vezi s početkom operacija u našem zračnom prostoru od strane poljskih i savezničkih zrakoplova", objavljeno je na društvenoj mreži X. Jugoistočni dio Poljske graniči s Ukrajinom, što dodatno povećava sigurnosne rizike.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također se oglasio, zahvalivši međunarodnim liderima i tvorcima javnog mišljenja koji podržavaju Ukrajinu. Naglasio je važnost pružanja dugometnih projektila za obranu zemlje te je pozvao na snažniji međunarodni odgovor kako bi se zaustavio ruski teror.

Izvor: HRT

Izvor: HRT/Foto:Reuters/Gleb Garanich

Izvorni autor: PDN/HRT/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.