Istraga protiv 63-godišnjaka zbog ratnih zločina u Vukovaru 1991. godine: Iživljavao se na civilima i hrvatskim ratnim zarobljenicima

30.09.2022. 19:32:00

Osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 63-godišnjeg bivšeg pripadnika srpskih paravojnih postrojba, osumnjičenog za ratne zločine protiv civila i hrvatskih ratnih zarobljenika u Vukovaru 1991., izvijestilo je u petak tužiteljstvo.

Šezdeset trogodišnjaka se tereti da je 16. studenoga 1991. u Vukovaru, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba, zajedno s još trojicom nepoznatih pripadnika paravojnih postrojba, tijekom borbi u Vukovaru, u jednoj razrušenoj kući pronašao i zarobio ozlijeđenog tada 48-godišnjeg civila hrvatske nacionalnosti. Tereti ih se da su ranjenog hrvatskog civila sproveli do jedne kuće u Proleterskoj ulici, i predali nepoznatim pripadnicima Jugoslavenske vojske (JNA) i srpskih paravojnih formacija, nakon čega mu se gubi svaki trag i njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

 Osječko Županijsko odvjetništvo također tereti 63-godišnjeg okrivljenika da je 20. studenoga 1991. počinio i ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika, nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili više od 200 hrvatskih branitelja Vukovara, ranjenika i pripadnika civilne zaštite. Hrvatski zarobljenici su predani pripadnicima srpskih paravojnih formacija te zatvoreni u hangar na poljoprivrednom imanju "Ovčara".

 Okrivljenika se (63) tereti da je ulazio u hangar i sudjelovao u zlostavljanju hrvatskih zarobljenika, odnosno da je, zajedno s još četvoricom nepoznatih pripadnika srpskih paravojnih formacija, fizički zlostavljao tada 18-godišnjeg pripadnika pričuvnog sastava Zbora narodne garde (ZNG) RH.

 Osnovano se sumnja i da je, zajedno s još nekoliko neutvrđenih pripadnika paravojnih formacija, fizički i raznim predmetima udarao 31-godišnjeg pripadnika pričuvnog sastava ZNG-a,  koji je od zadobivenih ozljeda i umro, a čije tijelo do danas nije pronađeno.

 Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.