ISTRAŽIVAČ KOMUNISTIČKIH ZLOČINA VUKUŠIĆ: Pripremam objavu 'Registra suradnika UDBA-e', sadržavat će popis suradnika svih jugoslavenskih tajnih službi

07.03.2021. 09:04:00

Publicist i vodeći hrvatski istraživač udbaških zločina, Bože Vukušić, nedavno je u javnosti potvrdio kako posjeduje dokaze za 10.000 suradnika UDBA-e te da će ih uskoro početi objavljivati.

Zamolili smo istraživača udbaških zločina Vukušića da nam kaže nešto detaljnije i registru.

"Točno je da pripremam objavu 'Registra suradnika UDBA-e'", potvrdio nam je.

"U ovom slučaju pojam UDBA koristi se kao kolokvijalni naziv za sve jugoslavenske tajne službe, što će uvodno biti objašnjeno (Služba državne sigurnosti /SDS/, Kontraobavještajna služba JNA /KOS/, Vojnoobavještajna služba /VOS/, Služba za istraživanje i dokumentaciju /SID/ i Teritorijalno izviđačko-obavještajnu organizacija /TIOO/)", rekao je.

Istaknuo je da je u pripremi je i knjiga "Mala povijest UDBA-e", u kojoj će ta tematika biti opširnije opisana.

U svom ranijem medijskom istupu Vukušić je istaknuo kako neće biti riječi o običnom registru, koji bi sadržavao samo imena, prezimena i osnovne identifikacijske podatke.

"Dakle, 'Registar suradnika UDBA-e' sadržavat će popis suradnika svih jugoslavenskih tajnih službi, za koje postoje osobni podaci i materijalni dokazi (razni dokumenti).

"Podloga za 'Registar' jest više milijuna stranica dokumentarne građe iz arhiva navedenih službi u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Beogradu. Za potrebe objave 'Registra' bit će pokrenuta posebna web-stranica, a podaci će se objavljivati sukcesivno, odnosno po određenim cjelinama. Početak objave planiran je za otprilike mjesec i pol dana, a trajao bi do dvije godine (toliko bi najduže trebala trajati obrada cjelokupne građe).

To je sve što za sada mogu reći o tom projektu", najavio je Vukušić za portal Direktno.

Izvor: direktno

Izvorni autor: bl/Patrik Macek/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.