Italija donosi oštrije mjere za odvraćanje migranata, evo što to znači

18.09.2023. 20:55:00

Talijanska vlada, suočena s porastom dolazaka migranata, u ponedjeljak je donijela mjere kojima produljuje vrijeme njihova zadržavanja i osigurava povratak u domovinu većeg broja ljudi koji nemaju zakonsko pravo na boravak, rekli su vladini dužnosnici.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je gotovo 10.000 migranata stiglo na južni talijanski otok Lampedusu prošlog tjedna, što je ozbiljno narušilo vjerodostojnost desne premijerke Giorgie Meloni, koja je prošle godine preuzela vlast obećavajući suzbijanje ilegalne imigracije.

Meloni je na početku sastanka vlade izjavila da bi migranti koji čekaju repatrijaciju trebali biti zadržani šest mjeseci, s mogućnošću produljenja na 18 mjeseci, umjesto sadašnja tri mjeseca.

“To će biti dovoljno vremena ne samo za obaviti potrebne procjene, već i za provesti repatrijaciju onih koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu”, rekla je Meloni.

Izvori su rekli da je vlada ubrzo odobrila tu mjeru, kao i osnivanje novih centara za zadržavanje u udaljenim područjima. Meloni je rekla da Italija mora povećati kapacitet takvih objekata jer su oslabljeni “godinama imigracijskih politika”.

Prema talijanskom zakonu, migranti koji se suočavaju s repatrijacijom mogu biti zadržani ako se ne mogu odmah protjerati. Većina migranata, kako kažu dužnosnici, dolazi u Italiju iz ekonomskih razloga i stoga nemaju pravo na azil.

Prošli pokušaji zadržavanja migranata uglavnom su propali, jer su zadržani često izlazili iz centara i često se upuštali na put prema bogatijim zemljama sjeverne Europe.

Talijanska koalicija za građanske slobode i prava (CILD) opisala je centre za zadržavanje kao “crne rupe” gdje se događaju ozbiljna kršenja temeljnih prava te tvrdi da su skupi i neefikasni.

U travnju je talijanski parlament odobrio mjere za otvaranje novih centara za migrante koji čekaju rješenje zahtjeva za azil, kao i više objekata za zadržavanje migranata koji se suočavaju s protjerivanjem. Za to je u iduće dvije godine izdvojeno oko 20 milijuna eura.

U ovoj godini u Italiju je stiglo više od 127.000 migranata, prema vladinim podacima, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju 2022. godine.

Izvor: nacional.hr/Foto: EPA

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.