Ivan Škaričić nije kriv! ‘Slobodna‘ doznaje što piše u nalazu inspektora i kako je ravnatelj ‘crnog Doma‘ oslobođen odgovornosti za kaos u Vukovarskoj

26.04.2020. 08:32:00

Od kada je koronavirus prvi put ušao u neki od domova umirovljenika u Hrvatskoj, onaj u Splitu, prošlo je 18 dana, a od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je devetero štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne, dok je u cijeloj Hrvatskoj od Covida-19 registrirano 54 umrlih.  

U subotu smo saznali i prve rezultate inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva, koje je nadziralo je li bilo propusta u postupanju zdravstvenih radnika.

Ministar Vili Beroš je potvrdio kako je završen nadzor nad Zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnicom Doma zdravlja u Splitu, koja je liječila i većinu štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu, te da nepravilnosti nije bilo.

- Onaj dio zdravstveno inspekcijskog nadzora koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu je gotov. I tijekom istog nisu nađeni elementi krivog postupanja. Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima - rekao je ministar Beroš.

Na novinarski upit kako se onda u Domu ipak pojavila zaraza, odgovorio je kako to nije pitanje za njega, već da je njegova odgovornost funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Po izjavi ministra Vilija Beroša dalo se naslutiti kako inspekcijski nadzor unutar Doma još traje i to onaj za koji je bilo zaduženo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a pod čijom su ingerencijom i domovi umirovljenika i njihova djelatnost. Stoga smo pokušali doznati od ministrice Vesne Bedeković je li priča o odgovornosti za prodor koronavirusa u splitski Dom za starije i nemoćne gotova ili njihovi inspektori još rade na tom slučaju.

Je li gotov taj nalaz i, ako jest, kakav je njegov rezultat? Jesu li pronađene kakve nepravilnosti koje su dovele do prodora korone u tu ustanovu, bila su pitanja koja smo joj uputili.

- Inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je 10. travnja 2020. izašla u izvanredni nadzor u Dom za starije i nemoćne osobe Split. Nalaz inspekcije MDOMSP je gotov, trenutno se analizira i detaljno ćemo ga predstaviti javnosti tijekom idućeg tjedna - odgovorili su nam u Ministarstvu Vesne Bedeković.

Dakle, za službene rezultate inspekcijskog nadzora ovoga Ministarstva morat ćemo se još strpjeti, ali kako smo od visokorangiranih djelatnika toga resora saznali - inspektori nisu pronašli nikakve nepravilnosti ni propuste kod djelatnika Doma umirovljenika Splita.

Neslužbeno doznajemo da osobe koje su radile na ovom slučaju drže kako su u splitskom Domu poštovali sve upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje se tiču sprječavanja zaraze koronavarisom, te da će to i pisati u zaključku njihova inspekcijskog nalaza.

Podsjetimo, prodor koronavirusa u splitski Dom umirovljenika bila je, uz potres u Zagrebu, jedna od najdramatičnijih epizoda u hrvatskoj borbi protiv koronavirusa. Tog utorka, 7. travnja, javnost je saznala kako je desetero štićenika te ustanove pozitivno na koronavirus, a cijelu noć trajala je evakuacija pedesetak štićenika Doma, praktički cijeloga jednoga kata, u splitsku korona-bolnicu na Križine. Sve su to bili ljudi stariji od 85 godina. U narednim danima smo svjedočili rastu broja zaraženih štićenika i djelatnika Doma, kojih je ukupno sedamdesetak.

image
Pet dana nakon što je potvrđen koronavirus u splitskom Domu, započela je i evakuacija 150 štićenika u makarsku bolnicu Biokovka
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

O dramatičnosti situacije prodora koronavirusa u tu ustanovu svjedočila je i činjenica da su se već sutra ujutro, 8. travnja,  iz Zagreba u Split uputili ministri Beroš i Bedeković, te dr. Bernard Kaić, šef službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a. 

Ravnatelj Doma Ivan Škaričić te je večeri za "Slobodnu" kazao kako je liječnica "prije nekoliko dana primijetila je na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je to eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura, od ukupno 50-ak korisnika, i to je već bilo sumnjivo. Onda smo odlučili u dogovoru s epidemiolozima da se naprave testovi, što je učinjeno prekjučer i danas smo doznali da je pozitivno deset korisnika. I, nakon toga se, normalno, reagiralo malo kasnije poslijepodne i odlučeno je na nivou Stožera da se svi naši štićenici s drugog kata, njih 50-ak, prebace noćas u bolnicu na Križine".

Ivan Škaričić je tada kazao i da su “poduzeli sve mjere", a njegove tvrdnje, čini se, uskoro će službeno obznaniti i ministrica Vesna Bedeković. Ostaje nam pričekati još koji dan na detalje i obrazloženje takvoga nalaza.

image
Tom Dubravec/Cropix

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:Vladimir Dugandžić

Izvorni autor: Diana Barbarić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.