IVICA ŠAFARIĆ NINDŽA: ‘Zadnji put sam u akciji Maslenica izgubio oko’

23.01.2022. 09:44:00

VRO Maslenica koja se ovih dana obilježava po Hrvatskoj, smatra se jednom od najkrvavijih ratnih operacija u kojoj je sa obje strane ukupno bilo više stotina žrtava.

Žrtva ove velebne akcije bio je i višestruko ranjavani Ivica Šafarić Nindža, bivši pripadnik 1. bojne 2A brigade Crnih mambi, koji je u tim danima ostao bez oka.

Foto: Facebook

Lakša ranjavanja ni ne broji

“Bilo je to moje posljednje ranjavanja. U akciji Maslenica sam pogođen 8-milimetarskim gelerom u oko koje, nažalost, nije moglo biti spašeno. Prvi put sam ranjen u Petrinji od tenkovske granate, zatim dva puta kod Farkašića od minobacačkih granata. Na Glinskoj poljani ranjen sam dva puta, najprije rikošetom tromblona, a  onda sam teško ranjen hicima iz snajpera kada sam prostrijeljen ispod desne ključne kosti”, kaže Nindža koji ne računa “štrajfove” zadobivene tijekom borbi u Domovinskom ratu.

Obrana Novigrada 11. veljače ’93.

Foto: Screenshot

“Po odnosu snaga, neprijatelj je mogao probiti crtu obrane, ući u Zadar i pretvoriti operaciju ‘Maslenica’ od velike hrvatske pobjede u veliki hrvatski poraz. Srpskim domaćim snagama došla je pomoć iz Srbije sastavljena velikim djelom od tzv. ‘Arkanovaca’, tj. pripadnika paravojnih postrojbi kojima je zapovijedao Željko Ražnatović- Arkan te dijelovi vojnih jedinica iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kojima je zapovijedao Ratko Mladić”, priča heroj Crnih mambi koji kaže kako je po nekim informacijama neprijatelj imao oko osam tisuća vojnika.

“Zbog toga je 1. pješačka bojna uz teške napore i velike gubitke ipak uspjela zaustaviti neprijatelja i uspostaviti obranu. Toga dana 1. bojna imala je dvadesetak ranjenih, a od toga vrlo teško zapovjednik voda Ivica Mužić, a izgubila je dva vrhunska borca i prijatelja zapovjednika 1. pješačke satnije Dragutina Naglaša i zapovjednika voda Vladu Brebrića.”

Izvor: dnevno.hr/Foto:Facebook

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.