Iz braniteljske udruge Prvi hrvatski redarstvenik upozoravaju na umiranje hrvatskih branitelja u pedesetim godinama života!

14.04.2021. 13:53:00

APEL MINISTARSTVU

Nakon sastanka braniteljskih udruga s predsjednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku, oglasili su se i iz udruge Prvi hrvatski redarstvenik, podružnice Šibensko-kninske.

Kako navode, glavne teme razgovora s predsjednikom bile su rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije te obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata.

“Nažalost i dalje važne teme za hrvatske branitelje, iako ih je Republika Hrvatska trebala već davno riješiti, a tema obilježavanja obljetnica Domovinskog rata ne bih ni trebala biti tema o kojoj se razgovara, nego nešto što se samo po sebi podrazumijeva kao civilizacijska tekovina u odnosu prema onima koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske”, pišu iz udruge i odmah prelaze na meritum.

Naime, kako navode, dok je trajao sastanak na Pantovčaku, oni su sahranili hrvatskog dragovoljca, prvog hrvatskog redarstvenika i specijalca, pripadnika slavne 113. šibenske brigade HV-a (1. A satnije ZNG-a) Slavka Tabulu.

“On je u svojoj 54-godini života od tumora, kao jedan u nizu od 70.000 hrvatskih branitelja koji su pobijedili u ratu, i umjesto da uživaju u plodovima mira, podlegli su raznim bolestima (najviše od raznih oblika tumora, 41 %) i što je najstrašnije i nedopustivo u svojim pedesetim godinama života”, pišu u priopćenju.

U prosincu prošle godine, nakon što su izašli službeni podaci HZJZ-a za 2019. godinu o pobolu i smrtnosti hrvatskih branitelja (u 2019. godini umrlo je najmanje 4888 hrvatskih branitelja), uputili su opširni dopis predsjedniku Republike Hrvatske u kojem su ga upoznali s alarmantnom situacijom u svezi pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja, s nedostatnom zdravstvenom skrbi prema braniteljskoj populaciji koju provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja i zatražili njegovo uključivanje u borbu za bolju zdravstvenu skrb o braniteljskoj populaciji, kako bi omogućili hrvatskim braniteljima da ne umiru u svojim pedesetim godinama života nego da dožive barem prosječnu životnu dob u Republici Hrvatskoj.

Kako dalje pišu, predsjednik je njihov dopis proslijedio Ministarstvu hrvatskih branitelja, za koje su ukazivali da ne poduzima dovoljno za zdravstvenu skrb o hrvatskim braniteljima. Iz Ministarstva su im odgovorili prošli mjesec da su dopis primili na znanje i kako mjerama usmjerenim na zaštitu zdravlja hrvatskih branitelja nastoje smanjiti stopu pobola i smrtnosti u nižim dobnim skupinama provedbom ‘Programa preventivnih sistematskih pregleda s ciljem smanjenja broja prijevremenih smrti’, te produženjem očekivanog trajanja i poboljšanjem kvalitete života hrvatskih branitelja.

“Čisti birokratski odgovor Ministarstva, kako bi ispalo da nešto rade, jer u nastavku svog odgovora navode kako su u razdoblju od listopada 2016. godine do ožujka 2021. godine uputili poziv na preventivni sistematski pregled 237.578 hrvatskih branitelja a na preventivni sistematski pregled odazvalo se samo 68.337 hrvatskih branitelja. Ministarstvo u tako slabom odazivu ne vidi svoje propuste u nedostatnoj organizaciji preventivnih sistematskih pregleda, nego peru ruke kao Poncije Pilat, oni su pozvali a što se hrvatski branitelji nisu odazvali, njihov problem”, pišu.

Dodaju da su od samog početka ukazivali na nedostatke organizacije preventivnih sistematskih pregleda u hrvatskim bolnicama i nikakvu javnu akciju preko medija o rizicima kojima su izloženi hrvatski branitelji zbog svog sudjelovanja u Hrvatskom domovinskom ratu.

Ukazivali su i na nedostatnost dijagnostičkih pregleda uključenih u preventivne sistematske preglede.

“Proteklih godina na naša upozorenja Ministarstvo hrvatskih branitelja se oglušilo i nastavilo po starom , a rezultat je da nam danas svaki dan umire najmanje 13 hrvatskih branitelja u pedesetim godinama života i najviše od raznih oblika novotvorina (41 %). Na sve to ukazali smo u svom opširnom dopisu predsjedniku Republike Hrvatske, a on je nažalost naš dopis samo proslijedio Ministarstvu hrvatskih branitelja na čiju smo se nedostatnu skrb o zdravlju hrvatskih branitelja žalili. Još jednom pozivamo predsjednika Republike Hrvatske da se aktivnije uključi u borbu za zdravlje hrvatskih branitelja i da ne dopustimo da nam hrvatski branitelji umiru u pedesetim godinama života”.

Napominju, važna je i sudbina nestalih hrvatskih branitelja i civila i nadoknada štete koju su pretrpjeli hrvatski branitelji u logorima u Srbiji, ali urgentnom temom danas smatramo zdravlje hrvatskih branitelja i kao posljedicu toga njihovu smrtnost u godinama kad se to ne bi smjelo događati.

Još jednom pozivaju predsjednika RH, Ministarstvo hrvatskih branitelja i sve nadležne institucije da se aktivnije uključe u borbu za zdravlje hrvatskih branitelja.

“Evidentno je da današnja zdravstvena skrb o specifičnoj populaciji hrvatskih branitelja nije zadovoljavajuća, pobol i smrtnost hrvatskih branitelja svake godine je sve veća, a prosječna doživljena životna dob od 50,9 godina do 2012. godine, ostala je i dalje mala (55 godina života). Svaki dan dragocjen je u borbi za život hrvatskih branitelja!”, ističu u priopćenju.

Izvorni autor: Tomislav Čolak/PHR/Foto:google

Autor: