Iz splitskog Doma reagirali na šokantna svjedočanstva štićenika i usred epidemije pozvali ljude da dođu u objekt u Vukovarskoj!?

18.04.2020. 18:10:00

U utorak navečer 7. travnja, Ivan Škaričić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne Split novinarima je potvrdio da je koronavirus ušao u prvu takvu ustanovu u Hrvatskoj.

To se dogodilo prije 11 dana, a korisnik doma u Vukovarskoj ulici s kojim smo jučer razgovarali, potvrdio nam je da nije okupan mjesec i pol dana. Najmanje mjesec dana prije te večeri, kada je Škaričić kazao da je “malo eskaliralo”, naš sugovornik tvrdi da nije bio okupan.

Jučer nam je rekao da nije obrijan 16 dana, čak 12 dana je bilo prošlo od kad su ga presvukli u čistu odjeću, a 15 dana od kad su mu zadnji put oprali kosu.

Riječ je o jednom od mlađih korisnika (podaci poznati redakciji), osobi s invaliditetom koja zbog teških oštećenja uzrokovanih oboljenjem, otežano komunicira, ali nam je toliko uspio kazati.

Nakon što smo jučer došli u posjed dopisa pravobraniteljice za osobe s invaliditetom upućenog Domu za starije i nemoćne osobe Split, te nakon razgovora s prijateljima, volonterima i korisnikom te ustanove, kontaktirali smo i Helenu Bandalović, upraviteljicu Doma.

Ona je, između ostalog, u objavljenom članku pozvala volontere da se odazovu u ovoj teškoj situaciji i pomognu desetkovanom medicinskom osoblju.

Osim odgovora Helene Bandalović u kojem se kao najveći problem ističe nedostatak medicinskih sestara i njegovatelja, danas smo dobili i sličnu, pisanu reakciju na članak od Dalibora Damjanovića, voditelja dislociranog objekta u Vukovarskoj.

Premda u mailu Damjanović tvrdi da nam šalje odgovore na postavljena pitanja vezana uz navedeni slučaj, odgovor na većinu pitanja nismo dobili.

Putem elektronske pošte na adresu Doma poslali smo Prijavu povrede prava korisnika od strane Anke Slošnjak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i zatražili smo komentar na navedenu prijavu.Također, zatražili smo i njihovu reakciju na moguću povredu korisnikovih osnovnih ljudskih prava i pitali ih što će poduzeti te kada?

Odgovor Dalibora Damjanovića prenosimo u cijelosti:

Poštovani ,

U svezi današnjeg članka koji je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji , u kojem se na senzacionalistički način govori o skrbi korisnika , kao Voditelj dislociranog objekta Doma Vukovarska očitujem se kako slijedi .

Povjerenica je sve dobro kazala i istakla i što je najbitnije uputila poziv svim ljudima dobre volje , koji mogu priskočiti u pomoć zdravstvenom osoblju , i to barem dok se ne vrati prva grupa djelatnika Doma koja je bila u A timu , a trenutno su u samoizolaciji. Napominjem još dvije činjenice , da je i dio tima Btakođer u samoizolaciji , a ne možemo odnosno , ne smijemo prebacivati osoblje iz Doma Zenta u Dom Vukovarska.

Glede konkretnog slučaja našeg korisnika u svezi neadekvatne skrbi zadnji tjedana , moram istaknuti da u ovim teškim trenucima Dom Vukovarska nema dovoljno osoblja (zdravstvenog i pomoćnog) , ali se osnovna njega pružala svakodnevno iako je samo četvrtina osoblja bila na radnom mjestu ( neke djelatnice su danima bile u Domu , drugim riječima 24 sata su bile na usluzi našim korisnicima i na tome im se osobno zahvaljujem ), s time da su u prvoj fazi najbitnije je bilo izvršiti spašavanje korisnika koji su pozitivni na COVID -19 , premještanje istih u samoizolaciju i izvršenje dezinfekcije kompletnog objekta. Sa navedenim slučajem korisnika Doma okojem je riječ , korisnik je smješten temeljem rješenja CZSS ,radi se o mlađoj invalidnoj osobi koja je dugogodišnji korisnik usluga Doma ,a Dom i djelatnici Doma uvijek su bili na usluzi i pružali adekvatnu skrb glede njegovog zdravstvenog stanja , bio je smješten u višekrevetnoj sobi, ali kao što je navedeno, mlađoj invalidnoj osobi , za postizanje što bolje skrbi i što boljeg zdravstvenog stanja korisnika , tijekom prethodnih pet godine nuđeno mu je preseljenje u jednokrevetnu sobu ( glede navedenih razloga )što je dotični korisnik konstantno odbijao , da bi prije par mjeseci pristao na premještaj ,što je i izvršeno te je prebačen u jednokrevetnu sobu . Napominjem da su svi djelatnici Doma na čelu s ravnateljem uvijek izlazili u susret navedenom korisniku i imali veliko razumijevanje ne samo za njegove probleme već i za sve naše korisnike koji su smješteni u Dom.

Na kraju još jednom upućujem poziv svim ljudima dobre volje da na bilo koji način pomognu o ovom trenutku korisnicima Doma isto tako i zaposlenicima Doma. Od kada je nažalost izbila epidemija u Domu , svi zaposlenici koji su se u tim trenucima tamo zatekli na svojim radnim mjestima , na čelu s glavnom sestrom nosili su se s nastalom situacijom nadljudskimnaporima i u nekim trenucima do granice izdržljivosti , pri čemu im je Županija Splitsko dalmatinska i Stožer SDŽ , posebno Župan splitsko dalmatinski Blaženko Boban bili stalna podrška i pomoć.

S poštovanjem ,

Voditelj dislociranog objekta Vukovarska

Dalibor Damjanović dipl.prav.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Gabrijela Radanović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.