Iz stožera odgovorili Kaliniću: “Ne bi bilo dobro da sve zatvorimo”

16.03.2020. 12:06:00

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić, gostujući na televiziji N1, komentirao je dokument prema kojem Grad Zagreb traži od vlade da se hitno uvedu rigorozne mjere – ograničenje rada trgovina i obustava rada ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti, frizeraja, teretana, sportskih i rekreacijskih centara i klubova.

Potvrdio je da je dokument autentičan i dodao da preuzima punu odgovornost za njega.

“Ja sam ga potpisao i ja preuzimam punu odgovornost za njega. Sramotno je da je dokument iscurio, ali odmah sam potvrdio njegovu autentičnost jer nema razloga da se zataškava”, kaže.

“Ove mjere su minimum minimuma koje Nacionalni stožer može prihvatiti. Kina je sasjekla sa svojim rigoroznim mjerama, počela je i Njemačka zatvarati granice. Svi nešto rade, a mi imamo situaciju da kamion može ući u Hrvatsku, a ne može izaći.  Za zaštitu stanovnika je sad najvažniji Nacionalni stožer koji mora početi povlačiti poteze”, rekao je Kalinić.

Naglasio  je da je Hrvatska strože mjere uvela prekasno.

“Preko dva tjedna kasnimo s donošenjem odluka. Italija je isto kasnila, jučer su imali skoro 360 mrtvih jer su s mjerama krenuli prekasno. Strah me da će krenuti eksponencijalni rast. Vlada će morati prihvatiti prije ili kasnije”, istaknuo je Pavle Kalinić  i dodao kako se u Zagrebu tri puta dnevno obavlja dezinfekcija javnog prijevoza.

Ministar Beroš i šef HZJZ-a danas su na konferenciji za medije odgovorili na zahtjev Kalinića.

“U medijskom prostoru sada dolaze druge inicijative i ishitrene mjere, koje razumijemo i uvažavamo sve sugestije i prijedloge, međutim napominjemo da s nacionalnog aspekta doista na temelju stručnih i znanstvenih prijedloga poduzimamo i preporučujemo sve ono što je u skladu sa znanstvenim evaluacijama i što se radi u svijetu”, poručio je ministar Beroš.

Krunoslav Capak kazao je da je bitno da se održava balans između dobre epidemiološke situacije i oštrine i širine mjera.

“Ne bi bilo dobro da sve zatvorimo, život bi stao i stvari ne bi mogle funkcionirati. Mi epidemiolozi moramo predlagati dnevno Stožeru i Vladi mjere za koje mislimo da su prioritetne”, kazao je Capak.

Izvor: Maxportal/Foto:Pixsell

Izvorni autor: R.I.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.