Izlila se Kupa, izdano upozorenje za bujice i urbane poplave u gotovo cijeloj zemlji

16.09.2022. 16:44:00

Tijekom protekla 24 sata u pojedinim dijelovima Gorskog kotara pale su obilne oborine, pri čemu je najveća količina kiše, čak stotinu i dva milimetra, zabilježena na području naselja Crni Lug

Iznimno kišovito vrijeme je prouzročilo nagli rast vodostaja u gornjem toku rijeke Kupe, te su, prema informacijama s internetskih stranica „Hrvatskih voda", na nekim lokacijama proglašene izvanredne mjere zaštite od poplave. Voda se iz riječnog korita izlila na kolnik ceste Brod na Kupi - Hrvatsko gdje je nedaleko naselja Gašparci došlo do odrona, pa je spomenuta prometnica zatvorena za sav promet.

'Situacija je alarmantna, a poznavajući rijeku Kupu, ona je divna, ali i opasna. Kupa se zna u roku 8 sati dići čak 4 metra. To se sada pokazalo, voda nadire i već su poplavljena naselja uz Kupu. Problem tome daje dodatno i pritoka Bjelica koja još više diže bujicu, tako da će biti velikih problema', rekao je za HRT Davorin Klobučar, predsjednik MO Brod na Kupi.

Prema trenutno raspoloživim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas od podneva, s mogućnošću dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana.

Na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja, izvijestili su iz Hrvatskih voda.

Poplavljena dvorišta i kuće u mjestu Kuželj. Sve prati naš @StojanacR #n1info pic.twitter.com/AObATKwIIq

— TV N1 Zagreb (@N1infoZG) September 16, 2022

Situacija nije bajna ni na Savi. Organizatori Green river festa na zagrebačkom nasipu kod Hendrixovog mosta upozoreni su od strane Hrvatskih voda na moguće izlijevanje rijeke Save iz korita. Stoga su se odlučili evakuirati festival dok se vrijeme ne popravi.

 

U Hrvatskim vodama kažu da i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji jer se i u narednih 36 sati očekuje oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove. Postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika očekuje se od nedjelje, 18. rujna.

⚠️Upozorenje Hrvatskih voda ???? obilne i intenzivne oborine moguće su i danas u cijeloj zemlji te je moguć razvoj lokalnih jačih nevremena i pojava bujičnih i urbanih poplava➡️slična situacija nastavit će se i tijekom sutrašnjeg dana pic.twitter.com/KEYN05aVEJ

— Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH (@RavnateljstvoCZ) September 16, 2022

Grad Delnice na Facebooku je objavio fotografije srušenih stabala.

“Neprohodna je cesta od Razloškog okruga prema Razlogama zbog odrona i srušenog stabla. Gradska služba Grada Delnica za nerazvrstane ceste je na putu”, napisali su, a u slijedećoj objavi dodali:

“Ako su vam potrebne vreće pijeska za zaštitu od poplava, kontaktirajte broj 812-131 ili broj 207-093.”

Izvor: tportal.hr/Foto: Župe Kupske Doline /Facebook

Izvorni autor: V. B./M.Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.