Izrael preporučuje 3. dozu cjepiva određenim ljudima i daljnje izbjegavanje kontakta s necijepljenima

20.07.2021. 07:39:00

Izraelsko Ministarstvo zdravstva prošli je tjedan obavijestilo zdravstvene fondove i neke bolnice da bi mogli početi primjenjivati ​​treću dozu cjepiva protiv koronavirusa Pfizer ljudima koji su imunološki oslabljeni i možda nisu razvili dovoljno antitijela protiv bolesti.

“Skupljaju se dokazi da pacijenti s imunosupresijom ne razviju zadovoljavajući odgovor antitijela nakon dvije doze cjepiva protiv koronavirusa, no neki mogu razviti antitijela nakon treće doze”, objavilo je Ministarstvo zdravstva u priopćenju u nedjelju. “S obzirom na porast morbiditeta i širenje virusa u lipnju i srpnju 2021. godine, te na visoko rizične imunosupresivne bolesnike koji imaju ozbiljan morbiditet, ti se ljudi mogu cijepiti trećom dozom.”

Tko se prema Ministarstvu zdravstva kvalificira kao osoba s „oslabljenim imunitetom“?

Osobe s reumatološkim ili autoimunim bolestima koje se liječe određenim lijekovima; oni s hematološkim malignim bolestima kao što su kronična limfocitna leukemija, multipli mijelom ili ne-Hodgkinov indolentni limfom; pacijenti koji su patili od agresivnog ne-Hodgkinovog limfoma u posljednje tri godine; oni koji su podvrgnuti autolognoj transplantaciji matičnih stanica ili kojima je presađena matična stanica; primatelji transplantacije srca, pluća, bubrega ili jetre; ili pacijenti koji primaju CAR-T terapiju – sve na preporuku liječnika, navodi The Jerusalem Post.

Pacijenti s rakom koji pate od tumora poput raka dojke, pluća ili debelog crijeva ne ispunjavaju uvjete za treću dozu, prema protokolu ministarstva. To je zato što su studije provedene u bolnicama u cijeloj zemlji otkrile da se značajna razina protutijela razvila u oko 90% pacijenata i zadržala nekoliko mjeseci. Nadalje, cjepivo može imati nuspojave kod ovih pacijenata, poput povećanih limfnih čvorova ili disfunkcije jetre, što može utjecati na tijek liječenja raka.

Ministarstvo je reklo da se između druge i treće doze preporučuje razmak od osam tjedana, iako se u posebnim okolnostima taj interval može smanjiti na četiri tjedna. Ne postoji maksimalni broj tjedana između doza. Uz to, ministarstvo preporučuje da se provede serološki test na ljudima koji bi potencijalno mogli dobiti dodatnu dozu kako bi se utvrdila razina antitijela pacijenta, ali to nije potrebno.

Prema protokolu, ne smiju se primjenjivati ​​dodatne doze iznad treće doze, s time da čak i za one oni koji prime treću dozu, ministarstvo preporučuje nastavak korištenja nefarmakološka sredstva kako bi se zaštitili od koronavirusa. Drugim riječima, unatočk trećoj dozi za određene ljude, ministarstvo i dalje preporučuje poput nošenja maski, održavanja dobre higijene, izbjegavanje kontakta s necijepljenim osobama i suzdržavanje od pohađanja masovnih okupljanja.

Izvor: Narod

Izvorni autor: sv/FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.