Izraelske snage oborile su bespilotnu letjelicu koja je lansirana iz Iraka. Osveta za ubojstvo čelnika Hamasa

21.10.2024. 09:55:00

Izraelske snage oborile su bespilotnu letjelicu koja je lansirana iz Iraka, a iračke Narodne mobilizacijske snage tvrde da je dron ispaljen kao osveta za ubojstvo čelnika Hamasa, Yahya Sinwara.

Američki sustav proturaketne obrane spreman za upotrebu u Izraelu

Sustav proturaketne obrane koji su Sjedinjene Američke Države poslale Izraelu sada je operativan i spreman za upotrebu, potvrdio je američki ministar obrane Lloyd Austin. On je izjavio da sustav može biti aktiviran vrlo brzo kad god to bude potrebno, piše CNN.

Austin je, govoreći s novinarima tijekom svog putovanja u Kijev, spomenuo THAAD sustav (Terminal High-Altitude Area Defense), jedno od najmoćnijih oružja američke vojske. THAAD može presresti balističke projektile na udaljenostima od 150 do 200 kilometara s visokom razinom uspješnosti, koristeći napredne radare i presretače kako bi uništio projektile tijekom njihove završne faze leta.

Izraelski ministar: Hezbollah će platiti visoku cijenu

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz izjavio je da su noćašnji napadi na Libanon bili "izraelski napad širokih razmjera" koji je "ciljao financijsku infrastrukturu Hezbollaha".

„Bejrut je u plamenu. Ogromni požari viđeni su iznad Bejruta dok je više od 15 zgrada pogođeno nakon upozorenja za evakuaciju stanovnika. Hezbollah je platio i nastavit će plaćati visoku cijenu za svoje napade na sjeverni Izrael i raketiranje. Nastavit ćemo udarati na iranskog posrednika dok se ne sruši“, poručio je.

Izrael ostaje bez još jednog zapovjednika u napadu

Pukovnik Ehsan Daqsa (41), zapovjednik 401. oklopne brigade izraelskih obrambenih snaga, ubijen je tijekom borbi u sjevernom Pojasu Gaze, izvijestila je vojska. U ukupnim sukobima, šest pukovnika IDF-a izgubilo je život, od kojih četiri tijekom napada 7. listopada.

Prema istrazi IDF-a, Daqsa se nalazio ispred svog tenka s drugim časnicima kada su pogođeni eksplozivnom napravom u Jabaliji, u sklopu vojne ofenzive protiv Hamasa.

Napadi na Bejrut izazivaju kaos

Nakon najave nove serije snažnih napada, Izrael je izveo udare na Bejrut i druge dijelove Libanona, a snimke masovnog udara pojavile su se na društvenim mrežama. Uspaničene gomile zakrčile su ulice Beiruta dok su pokušavale pronaći sigurnije lokacije, prema svjedocima.

Na društvenim mrežama dijele se videozapisi urušavanja zgrade u četvrti Dahiyeh južnom Beirutu, s naglaskom na to da je cilj Izraela bio ogranak organizacije al-Qard al-Hassana, koji navodno financira Hezbollah.

U međuvremenu, izraelske snage oborile su dron koji je, kako se navodi, prešao iz Sirije u Izrael, što sugerira napad koji je došao iz Iraka. U videozapisu koji su na internetu objavile iračke Narodne mobilizacijske snage, tvrdi se da prikazuje lansiranje drona prema Izraelu kao osveta za ubojstvo čelnika Hamasa.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto:video screenshot / 24sata

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.