Izraelski napad na Bejrut: Eskalacija sukoba nakon evakuacije, SAD prijeti obustavom isporuke oružja

16.10.2024. 09:07:00

Izraelski vojni udari ponovno su pogodili južna predgrađa Bejruta, nekoliko sati nakon što su stanovnicima područja Dahija izdane upute za evakuaciju. Lokalni mediji izvijestili su o snažnoj eksploziji koja je u ranim jutarnjim satima zatresla taj dio grada. Napad dolazi kao odgovor na 50 projektila koje je Hezbolah tijekom noći ispalio na sjever Izraela, posebno na područje Galileje.

Razvoj događaja:

Bijela kuća prijeti obustavom isporuke oružja Izraelu

07:54

Sjedinjene Američke Države poslale su Izraelu upozorenje, navodeći da će, ukoliko se humanitarna situacija na sjeveru Gaze ne poboljša u sljedećih mjesec dana, doći do ograničenja u isporuci vojne pomoći. U privatnoj korespondenciji između ministra obrane Lloyda Austina i državnog tajnika Antonyja Blinkena s izraelskim kolegama, izražena je ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne krize.

  • „To je privatna, osobna korespondencija i zato neću ulaziti u detalje. Ali reći ću vam da je u pismu izražena zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi“, izjavila je Sabina Singh, zamjenica glasnogovornika Pentagona.

Izraelski napadi na Bejrut izazivaju zabrinutost u SAD-u

07:30

Američka vlada priznaje pravo Izraela na obranu i gađanje terorističkih ciljeva, no izražava zabrinutost zbog intenziteta bombardiranja Bejruta.

  • „Postoje konkretni ciljevi koje Izrael može gađati. Ali kada govorimo o opsegu bombardiranja Bejruta kojem svjedočimo proteklih tjedana, u vezi s tim smo izraelskoj vladi jasno iskazali zabrinutost i protivljenje. Izrael ima pravo napadati legitimne terorističke ciljeve jer vidimo da Hezbolah nastavlja djelovati diljem Libanona. Ali zabrinuti smo zbog kampanje u Bejrutu. Neću javno iznositi detalje, ali bilo je određenih razgovora, uglavnom o civilnim žrtvama“, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

S druge strane, izraelski vojni zapovjednici, poput Herzi Halevija, ističu da su napadi usmjereni na oslabljivanje Hezbolaha. Prema njegovim riječima, organizacija se suočava s velikim poteškoćama, a Izrael nastavlja s vojnom kampanjom kako bi „zaštitio svoje vojnike i onesposobio njihove operativce.“

Izrael i dalje tvrdi da Hezbolah manipulira informacijama, skrivajući vlastite gubitke i preuveličavajući civilne žrtve na izraelskoj strani, što dodatno usložnjava dinamiku sukoba.

Izvor: HRT

Izvor: HRT/Foto:arhiva PDN/Rabih DAHER / AFP

Izvorni autor: PDN/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.