Izricanje presude Enveru Buzi za ratne zločine i pokolj Hrvata kod Uzdola

30.09.2019. 10:12:00

Buzi je, kao nekadašnjem zapovjedniku Samostalnog bataljuna Prozor, na teret stavljeno da je propustio poduzeti mjere da počinitelji zločina u Uzdolu budu kažnjeni.

Prema optužnici, pripadnici ovog bataljuna su 14. rujna 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

U svom završnom obraćanju optuženi je istaknuo da “ne postoji naredba kojom on naređuje napadna djelovanja”. Rekao je i da, sve i da je Samostalni bataljun Prozor imao obučene ljude i odgovarajuću opremu, nikada ne bi naredio napad na Uzdol, jer je to “taktička glupost”.

Optuženi je dodao da je nakon “pritisaka iz Šestog korpusa” poduzeo sve što je bilo moguće, ali da nije zapovjedao akcijom i da stoga smatra da nije bio dužan poduzimati daljnje radnje.

“Izražavam žaljenje za nevino poginulim, ali se ne osjećam odgovornim, a još manje krivim”, kazao je Buza, iznoseći završnu riječ.

Sud BiH danas će izreći prvostupanjsku presudu Enveru Buzi, bivšem komandantu Samostalnog bataljuna Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom za zločin počinjen u mjestu Uzdol kod Prozora, javlja Dnevnik.ba

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.