Izvanredna revizija u HEP-u. Provjerava se trgovanje strujom, plinom i ugljenom

15.11.2022. 10:40:00

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović koncem listopada, u svojstvu jedinog člana Skupštine društva, zatražio je izvanrednu reviziju u Hrvatskoj elektroprivredi, koja je sada u tijeku.

Informaciju su, piše Večernji, u ponedjeljak potvrdili su jučer u HEP-u i u Ministarstvu gospodarstva, iz kojeg otkrivaju da je izvanredna revizija povjerena revizorskom društvu Confida d.o.o., koje je zaduženo utvrditi kako je HEP poslovao od početka prošle do 30. rujna ove godine.

Kao povod za izvanrednu reviziju u Ministarstvu navode jesenski paket mjera vlade koji je u primjeni od početka listopada.

“Budući da se nalazimo u nezapamćenoj energetskoj krizi, cilj je ove revizije i analiza svih ugovora nabave i prodaje energenata – električne energije, plina i ugljena, sklopljenih u navedenom razdoblju”, pojasnili su za Večernji.

Kao specifične ciljeve revizije navode ‘pregledati nabavne, prodajne i tržišne cijene navedenih energenata, razdoblje za koje su ugovori sklopljeni, te uvjete pod kojima su sklopljeni s poslovnim partnerima’. Među zadacima revizora je i analiza sustava internih kontrola, posebice u dijelu postupka sklapanja ovih ugovora čime je, poručuju iz Ministarstva, potrebno obuhvatiti sve razine odlučivanja.

“Usto, revizori imaju zadatak napraviti osvrt na ulogu interne i eksterne revizije te revizorskog odbora, ponajprije u dijelu preporuka dostavljenih upravljačkim strukturama”, kažu u Ministarstvu i dodaju kako revizori mogu ispitati i druge okolnosti važne za poslovanje HEP-a koje uoče tijekom postupka revizije.

Rezultate izvanredne revizije očekuju u roku od dva mjeseca, a ovisno o rezultatima, i ‘definiranje preporuka za otklanjanje eventualnih nedostataka i unaprijeđenje sustava internih kontrola’, navodi Večernji.

Vlada je, podsjetimo, jesenskim mjerama ograničila cijene struje i plina za kućanstva i gospodarstvo, a veći dio tog tereta, procijenjenog na šest milijardi kuna, na svojim bi leđima trebao iznijeti upravo HEP.

Izvor: nacional.hr/Foto: Pixell

Izvorni autor: Nacional

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.