IZVANREDNI IZBORI SDP na izborima u Varaždinu pomeo koaliciju HDZ-HSU i Čehokov list. Ima 12 od 21 člana Vijeća

17.04.2023. 09:15:00

SDP-ova lista čiji je nositelj varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj osvojio je 43,34 posto glasova, odnosno 12 mandata

Na izvanrednim prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina, prema prvim privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), lista SDP-a osvojila je natpolovičnu većinu mandata u tom predstavničkom tijelu, 12. od 21.

Na izbore je, prema podacima DIP-a, izašlo 31,19 posto birača, odnosno njih 12.134.

SDP-ova lista čiji je nositelj varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj osvojila je 43,34 posto glasova, odnosno 12 mandata. U Vijeće ulazi i Nezavisna lista Ivana Čehoka koja je osvojila 14,08 posto glasova, odnosno četiri mandata.

HDZ koji je na izborima izašao u koaliciji s HSU-om osvojio je 14,06 posto glasova, odnosno tri mandata, dok su Narodna stranka – Reformisti i Nezavisna lista Dubravke Novak osvojile po jedan mandat.

Reformisti su dobili 6,70 posto podrške građana, a Nezavisna lista Dubravke Novak 6,55 posto.

 

Habijan: SDP se više ne može opravdati da ga netko opstruira

 

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i nositelj liste za varaždinsko Gradsko vijeće Damir Habijan u nedjelju je poručio kako očekuje da će se SDP, koji u Varaždinu ima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, a sada i apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, konačno primiti posla.

Nakon što su objavljeni prvi rezultati nedjeljnih izvanrednih izbora za Gradsko vijeće Grada Varaždina na njih se osvrnuo i Habijan naglasio kako je niska izlaznost poruka o dosadašnjem nekonstruktivnom Vijeću.

„Činjenica je da na tom Vijeću nismo mogli donijeti niti jednu odluku koja bi bila u korist građana. Isto tako, rekao sam da očekujemo od sljedećeg Gradskog vijeća da bude puno konstruktivnije”, podsjetio je Habijan.

Naglasio je kako se čelni ljudi Grada Varaždina, nakon što je njihova lista osvojila apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, više ne mogu opravdati govoreći da se ne može ili da ih netko opstruira.

„Prema tome, SDP ima svog gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, imaju apsolutnu većinu u Gradskom vijeću i očekujem da do svibnja 2025. počnu i prime se posla i naprave ono što su obećali, jer su puno toga obećali”, rekao je Habijan.

HDZ je u koaliciji s HSU-om u Gradskom vijeću osvojio tri mandata što znači da je, dodao je Habijan, za razliku od ostalih političkih opcija koje bilježe velik pad, ostao na istoj poziciji na kojoj je i bio u prošlom sazivu.

„Ako pogledamo sadašnje, postojeće konstelacije snage u Gradskom vijeću, SDP i HDZ su jedine političke strane koje, ako gledamo političke stranke, imaju rezultat koji možemo nazvati dobrim. HDZ će naravno u Gradskom vijeću biti opora, konstruktivna opora i takva će i naša politika i naš rad gradskih vijećnika i vijećnika koji su ušli u Gradsko vijeće biti”, zaključio je Habijan.

 

Čehok: Niška izlaznost velika je poraz aktualne gradske vlasti

 

Bivši varaždinski gradonačelnik i nositelj liste za Gradsko vijeće Grada Varaždina Ivan Čehok istaknuo je u nedjelju kako njegova Nezavisna lista nije zadovoljna rezultatima izbora, odnosno vrijeme koje nisu uspjeli motivirati građane da izađu na birališta.

Kako je istaknuo Čehok, izlaznost pokazuje da su birači smatrali da ovi izvanredni izbori za Gradsko vijeće nisu važni.

“Jednostavno ih nismo uspjeli uvjeriti da su ovo izbori koji su bitni, a od onih koji su izašli, relativnu većinu ili apsolutnu većinu imaju oni koji su sada vladajući, što je prirodno”, rekao je Čehok.

Kako je dodao, vladajući uvijek imaju bolju startnu poziciju i njihovi birači su rekli: 'Dobro, ok, nama je ovakav vid politike odnosno smjer upravljanja gradom dobar.'

“Ostali nisu uspjeli očito, niti mi druge stranke i liste, nismo uspjeli uvjeriti birače da su ovi izbori bitni”, poručio je Čehok.

Prema prvim rezultatima izbora, Nezavisna lista Ivana Čehoka osvojila je četiri mandata, a Čehok je najavio da će kao i do sada biti podrška. Rekao je da njegova lista nije zadovoljna rezultatima, a istaknuo je da su se “ovi izbori održali nakon što je prošlo niti pola mandata aktualne gradske vlasti, pa za kampanju nije bilo dovoljno novca.”

Objasnio je kako su vladajući ti koji bi trebali motivirati građane da izađu na izbore, tim više što je nositelj SDP-ove liste ujedno i aktualni varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

„Ako uzmete da je za njega glasalo, od ukupnog broja svih birača u gradu Varaždinu, možda nekakvih 12 posto, onda je to veliki poraz. Svako za sebe mora sada razmotriti što mu to znači i kako gledati trendovski. Uvjereni smo da će se sljedeće dvije godine pokazati sva pogubnost i sve loše što se događalo u politici SDP-a i Bosilja i da će građani vrlo brzo shvatiti da moraju izaći na izbore u puno većem broju”, naglasio je Čehok.

Najavio je da će se njegova lista nastaviti boriti protiv zaduživanja Grada za 30 milijuna eura za rješavanje problema bala i biti protiv toga da se u Gradu ništa ne radi.

Izvor: hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.