Izvor iz HDZ-a: “Plenkovićeva osveta HDZ-ovcima koji podržavaju Škoru bit će brutalna izgubi li Kolinda izbore”

10.12.2019. 12:52:00

Miroslav Škoro je bio jasan – optužio je Plenkovića da  izdao i HDZ i Tuđmana” te članovima i simpatizerima HDZ-a poručio kako je “glas za Kolindu glas za Plenkovića” i da je on pravi nasljednik suverenističke politike Franje Tuđmana.

Na Škorin poziv Plenković je jučer spremno utrčao u ring, u bitku za HDZ-ove birače. Parafrazirajući Ivu Sanadera poručio je: “Glas za Škoru je glas za Milanovića i SDP”, piše Jutarnji list.

– Škorina strategija je sada jasna – udara direktno na Plenkovića i računa na biračko tijelo HDZ-a i desnicu. I to je legitimno, ali Plenkovićeva osveta prema onima u HDZ-u koji podilaze ovoj strategiji bit će brutalna doživi li Kolinda neuspjeh – komentira za Jutarnji jedan neimenovani izvor iz HDZ-a.

Dodaje i kako je logično da Plenković sada zaoštrava kampanju prema Škori, da će ona biti još oštrija.

Plenkovićeva jučerašnja tvrdnja da će “svi koji dijele vrijednosti Tuđmanovog HDZ-a glasati za Grabar-Kitarović” te da će HDZ-ovci glasajući za predsjednicu podržati i politiku njegove Vlade, nasmijala je neke u vodstvu HDZ-a.

Fenomen

– Imamo strukturni problem. Dio HDZ-ovih birača neće glasati za Kolindu. Vezavši se za Plenkovića ona je izgubila svoju autonomiju, ali i birače. Sada se događa sličan fenomen kao i za europskih izbora, kada dio naših tradicionalnih birača nije glasao za HDZ jer ne podržavaju politiku aktualnog vodstva. Ne znam uopće kako se ova situacija više može sanirati… Pa za Kolindu neće glasati čak ni sin Franje Tuđmana! Vidjeli ste ga na Škorinom skupu – kaže izvor iz HDZ-a.

U stožeru Kolinde Grabar-Kitarović kažu da im je Škorin potez – očekivan.

– Novo je samo to da se Škoro više ne skriva. Još prije tri mjeseca smo znali da je cilj Škorine kandidature rušenje Plenkovića s čela HDZ-a.

Nezadovoljno krilo stranke i ekipa oko Škore žele preuzeti HDZ. To je jasno. A sada je počeo totalni rat za glasače HDZ-a – kaže izvor Jutarnjeg.

S druge strane, desne političke snage, poput Suverenista i Zlatka Hasanbegovića, koji su prije pet godina podržavali aktualnu predsjednicu, a sada podržavaju Škoru, kažu da je Plenkovića i dio HDZ-a uhvatila panika i da su njihove tvrdnje o “neprijateljskom” preuzimanju HDZ-a obične gluposti.

– Upravo suprotno. Građani glasajući za Škoru glasaju protiv duopola HDZ-a i SDP-a. On je jedini koji može prekinuti taj duopol – kaže Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista. Za Hasanbegovića dileme nema, kaže da je Škorina strategija da uđe u direktnu bitku za HDZ-ove birače – pogođena.

– Počela je otvorena borba za birače HDZ-a. Oni su ključ za ulazak u drugi krug, u kojem će desni kandidat pobijediti lijevoga – ističe.

Pa iako u HDZ-u ne žele otvoreno reći da se pribojavaju “crnih labudova” na predsjedničkim izborima, priznaju da Škoro privlači njihove birače koji nisu zadovoljni s načinom na koji Plenković vodi stranku.

– Istina je da dio otpadnika u HDZ-u igra na kartu Škore, ali ne svi, i Kolinda i dalje po svim istraživanjima uživa ogromnu podršku HDZ-a. Stier ne voli Andreja, ali nema ništa protiv Kolinde, pa čak ni Penave. Samo je manji dio HDZ-a naslonjen na Škoru – uvjeren je sugovornik iz HDZ-a.

Direktor Škorine kampanje Mate Mijić kaže da je Škoro izravno pozvao HDZ-ovce da glasaju za njega jer su “svjesni da i među biračima, simpatizerima i članovima vladajuće stranke ima nezadovoljnih”.

– Naravno da i njih želimo pridobiti, kao i sve ostale koji smatraju da Hrvatska treba promjene.

Ovaj pokret koji se okupio oko Škore nije usmjeren protiv bilo koje stranke, nego protiv onih koji su Hrvatsku pretvorili u kontroliranu demokraciju u kojoj nema slobode – kaže Mijić.

Izvori bliski premijeru Plenkoviću kažu da je Škorin skup u Lisinskom bio razotkrivajući i da će HDZ-ovi birači sigurno znati prepoznati tko je “fejk”, a tko “original” u baštinjenju Tuđmanove politike te da bi im skup mogao poslužiti za mobilizaciju.

– Škoro se razotkrio … nakon udara na premijera vjerujem da je svima u HDZ-u jasno da se radi o prevarantu. Predsjednici naših organizacija i članovi neće si sigurno dopustiti proklizavanje na terenu jer je to udar na sve njih – kaže izvor Jutarnjeg.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.