J. Novak: Panika djeluje

14.12.2019. 21:30:00

Prilično zakašnjelo, samo desetak dana prije izbora, predsjednička se kampanja zaoštrava. I dok bismo očekivali da kandidati suvislo optužuju jedan drugoga, da iznose argumente, zaoštravaju se tek neke nebuloze i gomilaju stupidariji.

Tako Anto Đapić smatra da se njegovim povratkom ona desnica koja je bila rasuta sada homogenizira. Tako Đapić ide i dalje pa kaže kako je HSP uvijek podržavao cjelovitost BiH a znamo da nije. Sjećamo se kako su u 90-ima tiskali i plakate i pristupnice s pokličem Hrvatska do Drine. I sam je Đapić u sabornici znao vikati svašta. No, s političke je pozornice pao onoga trenutka kad je izgubio političku potporu te više nije mogao biti saborski zastupnik. Konačno nije bez razloga zavrijedio titulu grobara HSP-a a tako su ga prozvali upravo njegovi članovi.

Milanović, kao kandidat kojeg prozirno i sasvim nepravedno favoriziraju svi mediji od elektroničkih do pisanih i puštaju ga da nezaustavljivo govori, čine mu najveću medvjeđu uslugu. Čovjek koji je Hrvatsku nazvao slučajnom državom, koji je donio sramni i propali lex Perković, čovjek kojeg bije glas još iz Bruxellesa kao neradnika, čovjek koji je morao biti povučen u Zagreb, čovjek koji je posljednjih godina radio ne znamo za koga, ne znamo što i ne znamo za koju plaću, čovjek koji je kazao kako je funkcija predsjednika republike nevažna te se nikada ne će kandidirati, sada već godinu dana gorljivo obilazi Hrvatsku e ne bi li se uspeo na Pantovčak koji je toliko prezirao. Najsmješniji je kada za kandidata Škoru, koji je u samome vrhu po procjenama svih agencija, kaže kako Škoro nije kandidat! Zaista lupa svašta.

I Andreja Plenkovića i njegovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović zahvatila je panika. Nervozne izjave koje lansiraju pokazuju njihovu nemoć. Tako Plenković slabašno pokušava evocirati Večernju školu Željka Pervana i sudjelovanje Miroslava Škore u njoj a predsjednica koja zlorabi svoju funkciju i obilazi Hrvatsku ne znamo čijim novcem, te se podivljalo reklamira po svim međumrežnim stranicama, sada se bijesno obrušila na imovinu predsjedničkog kandidata Škore. Izgleda da se predsjednica vratila korijenima Plenkovićeva HDZ koji je gotovo isto što i SDP, a komunjarama je imovina uvijek bila trn u oku osim ako nije riječ o Titovih dvadeset i sedam vila, stotinu bazena, o jahtama, Brijunima, egzotičnim životinjama i oldtimer kadilacima i bjuicima. Tako predsjednica viče da je to sramota govoriti da si narodni čovjek a istovremen imati tolike kućerine ograđene visokim zidom. Izgleda da je predsjednica protiv rada i poštene zarade. Protiv zaštite imovine od kriminalaca.

Preko njezine frizerke saznali smo i kako širiti laž o Škorinoj supruzi navodnoj Srpkinji. Predsjednica se obrušila i na Škorin boravak u SAD-u, istovremeno zaboravljajući koliko su Škorine pjesme braniteljima i za branitelje značile i još znače dok se ona srdačno topila rukujući se uz Sanadera s Carlom del Ponte koja je tada žestoko progonila hrvatskog junaka i generala Antu Gotovinu. Neke već smeta i što Škoro vozi mercedes pa bi bilo vrijeme već jednom da se uravnilovkom svi vratimo na dobre stare i savršene stojadine. I da svi budemo podstanari. To je izgleda put koji zastupa predsjednica.

Izgleda da je krcat Lisinski, u kojeg stane više od 1.800 gledatelja a stajalo se i sa strane a stajalo se i sjedilo i po hodnicima i pratilo prijenos iz dvorane s tv-ea, ispao ogroman problem za predsjednicu i Plenkovića te ovakav deformirani HDZ. Uhvatila ih je panika prvo zbog brojnosti skupa a zatim i od govora Miroslava Škore, koji je postao prvi čvrst i konkretan i za sada jedini u ovoj predsjedničkoj utrci. Uhvatila ih je panika. Predsjedničine šuplje parole „Hrvatska zna, Hrvatska može bolje“, Hrvatska ovo Hrvatska ono a nigdje nje, može li ona bolje?? ne govore baš ništa. Ne dotiču realne hrvatske probleme. Predsjednica se s njima ne zna i nije u stanju suočiti. Očito, ne zna ih ni artikulirati.

Upravo zato govor Miroslava Škore u Lisinskom nigdje nije cjelovito prenijet. Upravo zato jer u njemu je cijeli niz žarišnih točaka Hrvatske a koje je narod u Lisinskom itekako dobro prepoznao i pozdravio. Uhvatila ih je panika jer Škoro je konkretan, suvisao i uvjerljiv. Ne vrijeđa ali bez dlake je na jeziku.

Tako u svom odličnom govoru iznosi kako se Europa ogradila od nas a mi plaćamo policiju koja štiti Europu. Tako je kazao da je već odavno policiji potrebna pomoć vojske. Tako je kazao kako Plenković i KGK grade tek svoje međunarodne karijere i streme prema tim sinekurama a Hrvatsku ne znaju voditi. „Pa dajmo im da grade te svoje međunarodne karijere ali više ne na hrvatskim leđima!“ uskliknuo je Škoro i zaradio frenetičan pljesak.

Tako je kazao da ne želimo skrštenih ruku gledati kako se susjedi naoružavaju a mi kaskamo. Tako je naglasio kako je došlo vrijeme da se ne ističe kao hrvatski cilj ulazak Srbije u EU već uvjetovanje njezina ulaska. Uvjetovanja time da priznaju agresiju i otkriju lokacije masovnih grobnica. Da vrate svo popljačkano kulturno blago i svu dokumentaciju. Da plate zatočenicima i žrtvama srbijanskih koncentracijskih logora odštetu, kao i svu reparaciju zbog rušenja po Hrvatskoj.

Lista pravih tema kojima se suvereno bavio kandidat za predsjednika Miroslav Škoro vrlo je duga i dira u srce svakog poštenog hrvatskog građanina. To je ujedno i srž one prave borbe protiv bijele kuge, sveg razornoga iseljavanja i drugih gorućih demografskih pitanja. Sve su to užarene hrvatske teme o kojima se ne usude ni natuknuti svi ostali predsjednički kandidati. „Dosta je bilo!“ – poručuje im Škoro. „Možda su dobri činovnici ali su loši političari. Loši političari, koji nas vode u krivome smjeru. Godinama!“

Na optužbe tih i takvih plenkovića kako je Škoro navodno izdao HDZ, Škoro odgovara: „Ne, ne i ne. HDZ i Franju Tuđmana izdao je Andrej Plenković“ (...) Glas za Kolindu Grabar Kitarović glas je za Andreja Plenkovića.“ To su riječi koje su izazvale paniku u oba protukandidata Miroslavu Škori. Bivšeg suca Kolakušića ne spominjem jer njega već napuštaju (i prije samih izbora!) njegovi vlastiti kandidati i prozivaju ga za nerad.

Paniku u KGK redovima posebno je izazvala izjava-poziv i obraćanje Miroslava Škore i HDZ-ovim biračima, pozivu na jedinstvo i ujedinjenje, pozivu da se s političke pozornice maknu oni koji ne znaju i ne razumiju ništa. Škoro je nastavio: „Bit ću neovisan o bilo kakvom političkom, poslovnom ili privatnom utjecaju. Nitko me ne će moći nazvati i reći mi što da radim. To nije mogao dosad ne će ni odsad.“ Posebno su se ugroženima osjetili Plenković i Plenkovićevi ministri povodom ove izjave Miroslava Škore: „Najbolji od nas neka obnašaju najodgovornije dužnosti.“ A zatim: „Narodu su oduzeli njegovo temeljno pravo a to je neposredno odlučivanje.“ Pa još: „Tko ima pravo zabraniti referendum i manipulirati potpisima? Tko ima pravo tumačiti Ustav na način da je gotovo nemoguće provesti referendum o bilo čemu?“ Zaista, birokrati u vlasti imaju se čega bojati, predsjednička kandidatkinja ima se razloga bojati svojeg gubitka na ovim izborima.

„Nakon što Andrej Plenković i njegova kandidatkinja dožive poraz na ovim izborima, a doživit će ga, očekujem trenutačnu ostavku Vlade, raspuštanje Sabora i nove parlamentarne izbore. Ova Vlada nema legitimitet.“

„Veliku koaliciju nam pripremaju. To bi bio zadnji čavao u lijesu hrvatske parlamentarne demokracije. Moramo pobijediti i jedne i druge, kako oni ne bi dokrajčili sve nas.“

„Srbija mora dokazati da poštuje Hrvatsku“ (...) „Srbija mora priznati politička prava hrvatskoj manjinskoj zajednici u Vojvodini, prestati razarati stvarajući umjetnu bunjevačku ili šokačku nacionalnu zajednicu, priznati Hrvatima pravo obrazovanja na materinji jezik i dati im onakva politička prava kakva imaju Srbi u Hrvatskoj“ (...) „Nitko Hrvatsku ne može prisiliti da digne ruku za ulazak Srbije u Europsku uniju dok se ne ispune svi ovi uvjeti koje sam naveo“ (ovdje sam citirao samo neke op: J.N.). „Svaka politika koja bi pristala na to bila bi izdajnička za hrvatske nacionalne interese.“

Odgovarajući na podvale drugih, pogotovu trenutno vladajućeg Plenkovića i trenutne predsjednice, Škoro je poentirao: „Oni su ljudi, koje ja, kao poduzetnik, nikada ne bih zaposlio u svome poduzeću. Nikada!“ A zatim je pozvao na sučeljavanje: „Kad god i gdje god hoćete! Birajte vrijeme! Birajte mjesto!“ (...) „Gdje god hoćete, ja ću vam doći.“

Pa kako se od svega ovoga ne bi zatresle laloke Plenkoviću i predsjednici koja odbija sučeljavanje, koja nema snage za sučeljavanje, koja se boji sučeljavanja i koja nije dorasla svojem protukandidatu Škori? „Sada ili nikada! Živjela Hrvatska!“ - zaključio je svoj sadržajan i poticajan govor Miroslav Škoro.

Izvor: HKV

Izvorni autor: Javor Novak

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.