Jandroković prvi objavio odluku o izbornim jedinicama: Očito je da Šeksova skupina tu više nema važnu ulogu

08.04.2023. 08:17:00

Predsjednik Sabora objavio je odluku o rješenju problema izbornih jedinica, a radna skupina nije završila s radom

Objava predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je odlučeno kako će ubuduće izgledati izborne jedinice, prekršit će se granice postojećih deset u kojima će se i dalje birati po 14 zastupnika, sugerira da se izabere radna skupina koja je u HDZ-u formirana upravo s ciljem da pronađi najbolji novi model.

To, međutim, nije točno, četvorka Vladimir Šeks, Ivan Malenica, Ivan Anušić i Karlo Ressler nije završila s radom i shodno tome nitko nije podnio izvješće u kojem bi bilo što predložili.

Štoviše, doznajemo da su se oni posljednji put sastali još prije više od dva mjeseca.

Dakle, unatoč tome što se opora sumnjiči HDZ-a da je osnivanjem te skupine objelodanio da će se, pri izradi zakona koji bi trebao zamijeniti onaj koji je ukinuo Ustavni sud, vođen isključivo stranačkim interesima, Šeks i njegove kolege nisu tu igrali neku važnu ulogu.

Istina, sam Šeks je nedavno izjavio da »kao najvjerojatnija opcija očito vodi model Instituta Ivo Pilar, koji je u listopadu 2022. godine predstavio izborni model prema kojem se ne bi mijenjale izborne jedinice niti broj zastupnika koji se u njima bira«.

Ali, nije u intervjuu za portal Direktno.hr objasnio gdje to očito vodi taj model.

Uglavnom, ne zna se na temelju čega je Jandroković izvijestio hrvatsku javnost kako će se riješiti problem neustavnosti izbornih jedinica, s obzirom na to da lider HDZ-a i premijer Andrej Plenković dosad ništa o tome nije javno rekao.

Predsjedništvo HDZ-a uopće nije o ovoj temi zauzelo konačan stav.

Činjenica da si je Jandroković mogao dopustiti da prvi progovori da je donijeta odluka o jednoj nimalo nevažnoj stvari pokazuje da je uspio zadržati značajan politički utjecaj u HDZ-u, neovisno o tome što nominalno više nije u vodstvu stranke i što obnaša dužnost predsjednika Sabora koja je samo tehničko-ceremonijalnog karaktera.

A najava ministrice Malenice da će radna skupina u njegovom resoru tijekom idućih mjeseci skrojiti izborne jedinice bila je dodatna potvrda da je HDZ-ova četveročlana skupina u kojoj je i osnovana tek forme radi.

Izvor: novilist.hr/Foto: Arhiva Novi List

Izvorni autor: Dražen Ciglenečki

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.