JANJEVAC RAME UZ RAME S VUKOVARSKIM HEROJIMA: Silvestar je umro na rukama suborca

05.09.2021. 19:17:00

Silvestar Filić bio je časnički namjesnik, rođen u Janjevu 30. prosinca 1968.godine. Sin je Brigite i Nike, po zanimanju trgovac i nije bio oženjen. Bio je pripadnik 3. bojne 1. satnije 5. gardijske brigade HV-a kada je smrtno je stradao 4. rujna 1993. godine u Uskoplju. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana…

Nakon što je ustrojena 204. vukovarska brigada, Silvestar joj se priključuje 1992. godine i u njoj prolazi intenzivnu obuku nakon koje se kao dragovoljac javlja za odlazak na bojišnicu u Bosanskoj Posavini.  Tamo je, piše Domovinskirat, pokazao iznimnu hrabrost i požrtvovnost. Preustrojem vukovarske 204. brigade u 5. gardijsku brigadu “Sokolovi”, postavljen je na zapovjednika borbene grupe koja se iskazuje u operaciji Maslenica.

FOTO: Domovinskirat.hr

 

Smrt u borbi protiv Muslimana

Tijekom muslimansko – hrvatskog rata u BiH, Silvestar koji je u međuvremenu zbog rodnog mjesta dobio ratni nadimak “Janjevac”, dragovoljno odlazi u Uskoplje koje Bošnjaci žestoko napadaju, a tamošnje branitelje dovode u okruženje i bezizlaznu situaciju. Hrvatska je strana tu bitku dobila, ali po cijenu života dragovoljca s Janjeva koji je od ranjavanja preminuo na rukama prijatelja Marija Karačića.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: S.V.

Autor: