JE LI OVO MOGUĆE? Nova pravila za oživljavanje unesrećenih: Nema umjetnog disanja, a unesrećeni i onaj koji ga spašava moraju imati masku?!

13.10.2021. 18:23:00

Uoči svjetskog dana oživljavanja, donesena su brojna nova pravila kod postupka reanimacije čovjeka koje je drastično izmijenila epidemija koronavirusa.

Kako treba uskočiti u pomoć? O svemu je reportažu napravio RTL.

Inače, iznenadni srčani zastoj u Hrvatskoj na godinu doživi devet tisuća građana izvan bolnice, najčešće kod kuće ili na sportskom terenu…

Nova pravila

“Pritisci pri frekvenciji od 100 do 120, na sredini prsnog koša korijenom dlana. Tehnika se radi tako da se isprepletu ruke i stavi se korijen dlana na donju polovicu prsnog koša, noge se približe do pacijenta, centar težine je iznad samog pacijenta, ravni laktovi i samo ovo”, rekao je Andrija Matijević, student 6. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Tijekom pandemije su donesena nova pravila. Izbjegava se provjera disanja kako bi se smanjio rizik od opasnosti prijenosa virusa.

”Ako vidimo žrtvu na podu, samo gledamo odiže li se prsni koš. Apsolutno je bitno da spašavatelji nose masku i naravno ako imaju rezervnu masku da je stave i na žrtvu kako bi što više smanjili rizik od prijenosa covida-19”, rekla je Silvija Hunyadi Antičević, predsjednica Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora.

Također, dodaju da bi trebalo izbjegavati davanje umjetnog disanja.

Za dnevno.hr razgovarali smo s medicinskim stručnjacima da vidimo kako to funkcionira u praksi.




Je li to moguće?

Dr. med., spec. medicine rada Marin Kamenjašević, koji između ostalog predaje i obuku iz prve pomoći, rekao nam je da je to jednostavno teško provedivo i najvažnije je čovjeku spasiti život.

“Prema preporukama Crvenog križa zbog pandemije, od početka se savjetuje da se oživljava masažom srca. Ja naravno polaznike tome naučim, a za preporuku o umjetnom disanju, uvijek je moguće staviti maramicu preko. Naravno, dok nekoga treba oživljavati, najvažnije je spasiti život bez obzira na sve. Postoje i maske preko kojih se sve može provesti”, rekao nam je doktor.

Razgovarali smo s dvije medicinske sestre i jednim medicinskim tehničarem koji su nam ispričali kako sve izgleda na terenu.

“Ma ovo je nevjerojatno. Kad oživljavam nekoga, baš me briga za koronu”, rekao nam je ovaj tehničar iz jedne medicinske postaje u Koprivničko-križevačkoj županiji.




Pitali smo ga jesu li dobili uputu oko postupka oživljavanja: “Ma ništa, nitko nam ništa takvog nije rekao. A i da jesu, na tko ih j***. Ne mislim na koronu dok spašavam ljude”, rekao nam je.

Medicinska sestra iz Kliničke bolnice “Sveti Duh” tkaođer nam je rekla da je tako nešto na terenu gotovo nemoguće. “Mi se naravno pazimo, najvažnije je zaštitit pacijenta i unesrećenog. Virus je opasan, ali kad nekoga oživljavate, potrebno je čovjeka spasiti”, rekla nam je.

Doktorica za hitnu medicinu (podaci poznati redakciji) iz jedne bolnice rekla nam je da je teško misliti na epidemiološke mjere, dok nekome pokušavaju spasiti život…

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.