JE LI OVO POTRES? Svjetioničari s Palagruže: ‘Skočili smo do prozora i vidimo da se mičemo lijevo-desno!‘

28.03.2021. 10:56:00

Snažan potres koji je u subotu u 14.45 sati zatresao Jadran imao je epicentar 68 kilometara sjeverno od talijanskog grada Vico del Gargano i 116 kilometara južno od Splita. Najbliže mu je bio arhipelag Palagruže, udaljen svega nekoliko nautičkih milja.

Portal.Morski.hr kontaktirao je tamošnje svjetioničare Tomislava Žuvelu i Ivu Šaina koji svjedoče da se svjetionik dobro tresao, ali izuzetna austrougarska građevina izdržala je još jednu nepogodu.

Nema štete nikakve, dobro smo, ali nije dobar osjećaj. A već sam doživio onaj prije 4 godine što je bio van Čiova - kaže Žuvela i nastavlja: "Dobro je zatreslo! A ja sam gledao TV i kad je zagrmilo, skočio sam do prozora i kad sam pogledao van, vidim da se mičemo lijevo-desno! A ono, naježiš se dobro…".

Prvi put da sam doživio i nije nimalo lijep osjećaj. Kad je drugi put zatreslo, izašli smo i bili malo vani. Prvi je trajao 10-ak sekundi, a drugi 2 sekunde - kaže Šain.

Iz Plovputa je za Morski.hr također potvrđeno da nemaju šteta na objektima pomorske signalizacije i svjetionicima na srednjem Jadranu.

Inače, na ovom mjestu je 1875. godine zasvijetlio jedan od najvažnijih svjetionika uopće na Jadranu. Stanovnici otoka Visa zapamtili su do danas priču o završetku gradnje svjetionika na Palagruži. Naime, građevinski inspektori došli su iz Trsta pregledati zgradu i uređaje svjetionika. Baš kad su bili na ručku, dogodio se iznimno jak potres - čaše i tanjuri počeli su plesati na stolu. Kad je sve bilo gotovo, isprva uplašen, a poslije sabran, glavni inspektor je rekao: "Možemo ići sad, Svemogući je učinio naša daljnja ispitivanja nepotrebnima. Gospodin je provjerio svjetionik, stoga je naš posao gotov!".

Svjetionik je ubrzo profunkcionirao, a prvi svjetioničar na Palagruži bio je Komižanin Andrija Dubra Marinković.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Jurica Gašpar, Morski.hr/Božidar Vukičević/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.