Jedina žena osuđena za zločin na Ovčari: Nevjerojatno što je učinila hrvatskom kolegi s posla

21.11.2023. 11:03:00

LICE UBOJICE

Nada Kalaba jedina je žena osuđena za ratni zločin na Ovčari, piše Dnevno.hr.

Devet godina zatvorske kazne dodijeljeno joj je zbog ubojstva Josipa Batarela o čemu je posvjedočio i Dragutin Berghofer (Beli). Dragutin je, naime, jedan od sedmorice koji su preživjeli pokolj na Ovčari, a koji je ispričao kako je Nada izvukla iz hangara svog bivšeg kolegu s posla i pucala u njega jer je ‘smatrala da je on kriv za otkaz koji je dobila par mjeseci prije zlokobnih događaja.’

Iz hangara izvukla i ubila hrvatskog kolegu s posla
Foto: Facebook

O Nadi Kalaba se ne zna previše, a kao jedina žena osuđena za teške zločine na Ovčari, neobjašnjivo je malo medijski istražena. Jedino što se za Kalabu zna, jest da je riječ o hladnokrvnoj i nemilosrdnoj ženi, o kojoj mnogi govore u kontekstu ‘fatalne’. Nešto malo više doznali smo od Nikole Kajkića, bivšeg istražitelja koji ju je tijekom traženja informacija po Srbiji o detaljima s najvećeg stratišta u Hrvatskoj – imao priliku i upoznati:

“Nada Kalaba je odslužila 9-godišnju kaznu i živi u Srbiji sa svojim suprugom Stankom Vujanovićem (poznat sa snimke u kojoj predvodi kolonu četnika koja pjeva ‘bit’ će mesa, klat’ ćemo Hrvate’). Vujanović je bio zamjenik komadankta T.O. Petrova Gora, čiji su pripadnici bili uglavnom domaći Srbi iz Vukovara.”

Foto: Screenshot

Kajkić kaže da je upravo u njihovoj kući bio štab:

U Nadinoj kući je bio štab

“U njihovoj kući je bio štab. Kod nje su spavali Šljivančanin, Mrkšić i, između ostalog, poznati koljač sa Ovčare – Spasoje Petković Štuka”.

O tome kako se u vrijeme ubijanja zarobljenika našla na Ovčari gdje je upravo njezin suprug Stanko bio zadužen za strijeljanje , Kajkić kaže:

“Nju je dovezao E. Hadžić iz Bihaća koji je također sudjelovao u strijeljanju. Kalaba i danas poriče svoju krivnju, te negira ubojstvo Josipa Batarela a i njezin suprug je ustrajan u tome da je ona potpuno nevina.”

Iako su se naknadno pojavile neke indicije da je u žrtvu za koju je Kalaba osuđena pucano iz oružja koje je pripadalo E. Hadžiću, te da je zapravo stvarni ubojica upravo on, ostaje činjenica da je Nada Kalaba supruga vodećeg egzekutora s Ovčare, da je u vrijeme smaknuća bila jedina žena koja je tome šutke svjedočila, te da je u svojoj kući ugošćavala najveća krvnička imena Vukovara.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Wikimedia

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.