Jedna rečenica europske tužiteljice izazvala je novu nervozu u Vladi?

07.03.2023. 07:56:00

Dok Gabrijela Žalac 22. ožujka čeka prvo optužno vijeće u aferi Softver zbog jučerašnje izjave europske tužiteljice Tamare Laptoš u TNT-u da je njezin predmet rezultirao novim istragama sada strepe još neki. To su oni koji su intenzivno razmjenjivali poruke i sa Žalac, ali i s Josipom Rimac, doduše osumnjičenom u drugom predmetu, ali iz čijeg su mobitela proizašli novi problemi i za samu bivšu ministricu. Iako za poruke u kojima se spominje i sam premijer AP Ured europskog tužitelja zasada nije zainteresiran, neki odvjetnici tvrde da to ne znači da i neće biti.

Gabrijela Žalac najvjerojatnije će se morati braniti na sudu. Za malo više od dva tjedna održat će se optužno vijeće koje će potvrditi ili odbaciti optužnicu. No tu nije kraj.

Europska tužiteljica Tamara Laptoš tvrdi da je moguće da se tu pojavi i neki novi slučaj. “Nisam rekla da nisu pokrenuti neki slučajevi iz predmeta Žalac. Neki već jesu, ali o njima vam ne mogu govoriti u toj fazi postupka”, izjavila je.

Izazivaju li nove istrage nervozu u Vladi? Mnogi su se dopisivali sa Žalac.

“Nema nervoze, dakle, kako sam rekao, neka istražitelji rade svoj posao. S obzirom da je riječ o ministrici koja je bila i moja osobna kolegica, prijateljica, dugogodišnja suradnica gledam to na način da nemam cjelokupnu sliku tih SMS-ova i ovom trenutku štogod da se pojavi u kojem god obliku imat će negativan kontekst”, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Ono što javnost možda i najviše golica koliko sa slučajem softver veze ima sam premijer u čijem je uredu održana prezentacija. I on se spominje u porukama koje su intenzivno razmjenjivale i Žalac i osumnjičena u drugom slučaju – Josipa Rimac. Europska tužiteljica potvrdila je da je ured procijenio da ga vjerojatno ne treba ispitati. Što ne znači da neće.

“Meni se čini da ona odgovor na pitanje nije ni završila. Tu treba vidjeti sve okolnosti toga predmeta, čini mi se da se to ime, odnosno inicijali nisu spomenuli samo jednom”, smatra odvjetnik Veljko Miljević.

“Ukoliko oni budu smatrali da ga ispitat treba oni će, vjerujem, to i napraviti. Doduše, moraš ipak biti vrlo oprezna kad pozivaš premijera jedne zemlje da odgovara. to jest da bude ispitan kao svjedok”, dodaje njegov kolega Ljubo Pavasović Visković.

Baš je slučaj Žalac bacio veliku sjenu na rad domaćih istražitelja. Je li USKOK pokrenuo nove istrage na temelju ranije prikupljenih dokaza? Neslužbeno nam odgovaraju da je za slučaj Žalac isključivo zadužen Ured europskog tužitelja kojem su predali svu prikupljenu dokumentaciju. Što se tiče slučaja Rimac podsjećaju na već ranije objavljene informacije.

“Imajući u vidu opsežnost dokaznog materijala, u kojem je i više od tri milijuna stranica digitalne komunikacije i dokumenata pronađenih pretragama elektroničkih uređaja i servera, izvidi se i nadalje kontinuirano provode radi utvrđivanja i drugih eventualnih kaznenih djela i njihovih počinitelja.”, priopćeno je.

Oporba nije iznenađena novim istragama koje je potvrdila europska tužiteljica:

“Činjenica jest da se iz tih SMS-ova vidi kakav je model ustrojen i kako funkcionira”, rekao je SDP-ov Mišel Jakšić.

“Možda je bilo i za očekivati, ali ponovit ću ono što nam svima upada u oči i što je žalosno s obzirom na statistiku koja je ona tamo spominjala, a to je da tek europske procesuiraju korupciju u Republici Hrvatskoj”, smatra Mostova Marija Selak Raspudić.

Nije to baš tako. To bi značilo da DORH i USKOK ne rade ništa. Rade, samo ih je slučaj Žalac skupo koštao ugleda i povjerenja.

Izvor: n1/ Foto: Screenshot n1

Izvorni autor: Anka Bilić Keserović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.