Jelena Veljača se ispričala zbog izjave o socijalnim radnicima

06.04.2021. 19:27:00

Osnivačica inicijative #Spasime Jelena Veljača ispričala se ako je svojom “ostrašćenom izjavom pridonijela atmosferi linča socijalnih radnika” te izvijestila da je s ministrom socijalne skrbi dogovoreno da se hitno donese akcijski plan za restrukturiranje i unapređenje sustava.

Veljača je nakon sastanka inicijative s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem ustvrdila da se stvorila atmosfera uvjerenja da je #Spasi me podržavala ili čak potaknula linč protiv socijalnih radnica, “što nije točno”.

Ispričala se “ako je svojom ostrašćenom izjavom koja je bila potaknuta ishodom monstruoznog događaja iz Nove Gradiške” izazvala dio te atmosfere jer to, kaže, nije u duhu inicijative niti dio njenih osobnih vrijednosti i uvjerenja.

Veljača se u nedavnom statusu na facebooku zauzela za otkaz i oduzimanje licenci i/ili dozvole za rad cijelom “stručnom” timu iz Nove Gradiške i moguću kaznenu odgovornost. Nisam pravnica, ali sam majka i čovjek i mislim da je njihov propust za zatvor”, napisala je.

“Ono što je dio mojih uvjerenja i inicijative je da ne zatvaramo oči pred problemima”, poručila je danas Veljača.

Svjesne su, kaže, da je ovaj slučaj u Novoj Gradiški incidentan, “ali on nije incident”. Postoje, dodala je, slučajevi koji nisu završili fatalno, ali su problematični i na to su željele upozoriti.

Veljača je izrazila zadovoljstvo što je inicijativa od studenog u konstantnom dijalogu s resornim ministrom koji je, ocijenila je, pokazao političku volju i osobnu želju da se taj sustav poboljša.

“Puno smo razgovarali i o pravima djeteta koji moraju biti na prvom mjestu ispred apsolutno svih roditelja. U tom smislu dogovorili smo se da ministarstvo ide u akcijski plan za poboljšanje sustava”, rekla je.

Odluke se, dodala je, unutar sustava moraju donijeti i nada se da će se “hermetičnost sustava socijalne skrbi ovom prilikom riješiti i promijeniti i da će se za smrt koja je bila apsolutno nepotrebna snositi osobna odgovornost i nitko se neće skrivati iza sustava”.

Iz inicijative su izvijestile da je na sastanku s Ministarstvom pravosuđa dogovoreno osnivanje posebnog očevidnika za slučajeve zlostavljanja u obitelji, koji će biti dostupan čitavom sustavu koji se bavi tom problematikom – centrima za socijalnu skrb, sudovima i državnom odvjetništvu.

Prošli tjedan je od strane resornog ministarstva ravnateljima centara za socijalnu skrb poslana uputa u kojoj se poručuje da se stručni djelatnici kada je uključeno nasilje u obitelji moraju pridržavati Istanbulske konvencije i protokola o postupanju u slučaju nasilja.

To znači da kada se procjenjuju kompetencije roditelja, nasilje jednog roditelja uzima kao otegotna okolnost te da u svim postupanjima interes djeteta mora biti iznad interesa roditelja.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.