Joe Biden danas postaje 46. američki predsjednik, u Washingtonu napeta atmosfera, dignuto 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde

20.01.2021. 10:08:00

Joe Biden prisegnut će u srijedu na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik, nakon kaotičnog izbornog procesa u zemlji koja je i dalje podijeljena neutemeljenim tvrdnjama odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prijevari.

Svečana inauguracija počet će u 10,30 sati po lokalnom vremenu, a Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris položit će prisegu u podne. Svečanost obično uživo prate stotine tisuća ljudi, ali ovoga puta očekuje se daleko manji broj promatrača zbog epidemioloških mjera uslijed epidemije koronavirusa koja je usmrtila više od 400 tisuća Amerikanaca.

Nakon upada Trumpovih pristaša na Kapitol ranije ovog mjeseca i mogućih novih prosvjeda, u Washingtonu vlada napeta atmosfera. Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika odvijat će se uz nezapamćene mjere sigurnosti - u pustom glavnom gradu u kojemu je raspoređeno 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde.

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Država kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom. Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i golem broj pripadnika snaga sigurnosti koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu, šokiranom napadom Trumpovih pristaša na Kapitol 6. siječnja.

Ni Trump neće nazočiti svečanosti. Kad Joe Biden u podne po mjesnom vremenu položi ruku na Bibliju, on će već biti izvan Washingtona, čime će prekinuti tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti. Republikanski milijarder bit će tada u Mar-a-Lagu na Floridi, kamo će otputovati u srijedu ujutro.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.