Još jedna žrtva Domovinskog rata pronađena u Negoslavcima

29.11.2019. 14:32:00

Na pravoslavnom groblju u Negoslavcima u četvrtak su pronađeni posmrtni ostatci još jedne osobe, koji prema preliminarnim nalazima potječu iz razdoblja Domovinskoga rata, te su do sada na toj lokaciji pronađena posmrtni ostaci četiri osobe, izvijestilo je u petak Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Posmrtni ostaci dviju osoba ekshumirani su 14. studenoga, a dan poslije još jedne osobe te su jučerašnjom ekshumacijom pronađeni posmrtni ostatci ukupno četiri osobe na lokaciji pravoslavnog groblja u Negoslavcima.

Posmrtni ostaci će biti prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije.

Najavljuje se da će Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja nastaviti s provedbom istraživanja na pravoslavnom groblju u Negoslavcima i drugim lokacijama za koje prikupljena saznanja ukazuju da su moguća mjesta prikrivenih grobnica iz Domovinskoga rata.

Hrvatska još traga za nepoznatim sudbinama 1.872 osobe nestale u Domovinskom rata, pri čemu najveći broj žrtava, njih 530, čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Pretraga u Negoslavcima

Češljalo se uzduž i poprijeko. Provjeravale su se dojave, prekopavala sumnjiva mjesta na području hrvatskog dijela Podunavlja. Cilj su bile masovne grobnice iz Domovinskog rata.

Tražilo ih se po Dalju, farmi „Marinovci“, Laslovu, na širem području Ovčare i Sotina. No, istražitelji nisu našli tragove posmrtnih ostataka.

Sve do nedavno, kada su u Negoslavcima na pravoslavnom groblju pronađeni posmrtni ostaci prvo dvije osobe, koji prema preliminarnim nalazima, potječu iz razdoblja Domovinskoga rata. Nakon ekshumacije ostaci su prevezeni za Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi identifikacije.

Negoslavci su bivše četničko leglo kraj Vukovara u kojemu se tijekom opsade grada nalazila komanda JNA i lokalnih “teritorijalaca”. U Negoslavce je nakon pada Vukovara doveden dio zarobljenih hrvatskih branitelja i civila koji su tamo prebijeni. Nakon čega im se u Negoslavcima izgubio svaki trag.

U potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, njihova Uprava za zatočene i nestale u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima od 27. rujna 2019. godine neprekidno provodi terenske izvide i istraživanja na području hrvatskoga Podunavlja.

U tom su razdoblju izvidi i istraživanja provedeni na 12 lokacija na području Dalja, farme „Marinovci“, Laslova, kao i Ovčare, Sotina i Negoslavaca, za koje su prikupljena saznanja ukazivala da su moguća mjesta prikrivenih grobnica nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata.

Pri tom, izuzev lokacije u Negoslavcima, na preostalim lokacijama nisu potvrđena inicijalna saznanja te se istraživanja nastavljaju i u predstojećem razdoblju.

Republika Hrvatska, putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1.872 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata, pri čemu najveći broj žrtava, njih 530, čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.