Josipović se pojavio na Pupovčevom skupu u centru Zagreba: Postavljen je 'kamen spoticanja'

26.10.2023. 18:07:00

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust postavio je u srijedu kamen spoticanja u spomen na  Svetozara Milinova , zagrebačkog poduzetnika i žrtve ustaškog zločina.

Kamen spoticanja, veličine 10 puta 10 centimetara, postavljen je ispred današnjeg Hotela Dubrovnik, nekadašnjeg hotela čiji je vlasnik bio Milinov. 

Dosad su u Zagrebu postavljena 62 kamena spoticanja, a ovo je prvi u spomen žrtvama srpske nacionalnosti, istaknuto je na svečanosti ispred hotela ravnateljica Centra  Nataša Popović .  

"Svaki kamen spoticanja nosi ime žrtve, datum rođenja i njezinu sudbinu", rekla je Popović i dodala da vrijeme na javnim površinama ukazuje na moralnu dužnost sjećanja i preuzimanja odgovornosti za ono što se događalo u prošlosti. 

Komemorativnim činom postavljanja kamena spoticanja, Zagreb se pridružio brojnim gradovima u svijetu, čiji su kameni spoticanja postali djelom najvećeg decentraliziranog spomenika na svijetu.

Autor kamena spoticanja je konceptualni umjetnik

Autor kamena spoticanja je konceptualni umjetnik  Günter Demling , ujedno i začetnik projekta, koji je prvi Stolperstein (kamen spoticanja), u sjećanju na žrtve holokausta postavio još 1992. u Kölnu. 

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i saborski zastupnik  Boris Milošević  osvrnuo se na život Milinova, istaknuvši da je bio ugledan član društva koji je pomagao srpskoj zajednici u Zagrebu. 

FOTO: HINA/Dario Grzelj

Ustaška vlast je Milinova, njegovu suprugu i četvero sinova uhitila petog srpnja 1941., nakon čega su ubijeni u ustaškim logorima. 

“Koliko god da je radio, stvarao i doprinosio društvu i Zagrebu,  Svetozaru Milinovu  ništa nije pomoglo. Sve mu je oduzeto – imovina, obitelj, uspomene, život, samo zato što je bio druge nacije i vjere”, istaknuo je Milošević, dodavši da je Milinov bio izbrisan iz kolektivne memorije grada. 

Postavljanjem kamena spoticanja obilježava se život i stradanje Milinova

Bivši predsjednik  Ivo Josipović  ispred udruge VeDRA Split poručio je da se postavljanjem kamenja spoticanja, obilježava ime, život, stradanje Millinova, kako bismo prihvatili i dio odgovornosti za njegovo stradanje.  


FOTO: HINA/Dario Grzelj

Svečanosti su prisustvovali veleposlanici Savezne Republike Njemačke  Christian Hellbach , veleposlanik Republike Austrije  Josef Markus  Wuketich , kao i predstavnice Ministarstva kulture i medija Grada Zagreba, uz čiju se financijsku podršku izvodi projekt postavljanja kamena spoticanja.

U sljedećim mjesecima u Zagrebu će biti postavljeno još 19 kamenova za srpske žrtve, kao i dodatnih pet na privatnu inicijativu članova obitelji stradalih. 

Spustila se gusta magla, pa u Zagrebu ovo nitko ne vidi ...

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: dem/h/Fpto: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.