Junaci Oluje i 1. gardijska brigada – nakon četiri godine rata donijeli slobodu i vezu sa svijetom opkoljenom Bihaću

12.08.2020. 14:56:00

Peti korpus Armije BiH junački se branio tri i pol godine u okruženju od napada bosanskih i hrvatskih Srba. Jednako kao i Srebrenica, koja je nakon junačkog otpora pala u ruke bosanskih Srba. Nakon osvajanja i pokolja u Srebrenici, Srbi svoje oružje okreću na Bihać i predsjednik BiH Alija Izetbegović piše pismo u kojem moli za pomoć predsjednika Tuđmana jer Bihaću prijeti sudbina Srebrenice.

Trebalo je deblokirati opkoljeni Bihać, a taj zadatak dobila je slavna 1. gardijska brigada “Tigrovi” iz Zagreba, u kojoj su ratovali Zagrepčani i momci iz svih dijelova Hrvatske i BiH…

Tigrovi su jedina postrojba koja je tijekom rata ratovala doslovno na svim bojištima od početka do krajarata. Vukovar, Petrinja, Kostajnica, Dubrovnik, Lika i brojna druga mjesta gdje su kosti ostavljali Tigrovi. Tijekom Domovinskog rata ime Tigrova gradilo je oko jedanaest tisuća pripadnika. Rame uz rame, zajedno s Hrvatima, u toj su se brigadi borili i Bošnjaci, Slovenci, Albanci, Ukrajinci, Rusini, Srbi, Česi… U zagrebačkoj vojarni “Croatia” podignut je spomenik u znak sjećanja na 367 poginulih pripadnika. Nepoznata je sudbina šest nestalih; 191 Tigar prošao je torture neprijateljskih logora, a u izravnim je borbama ranjeno 1711 pripadnika. U 1. gardijsku brigadu dragovoljno je pristupilo sto četrdeset pet žena. Četiri od njih dale su život za domovinu Hrvatsku. 

Na sjevernom ličkom bojištu najvažniji je zadatak imala 1. gardijska brigada “Tigrovi” koja je zauzela Plitvice i preko Rakovice spojila se kod Tržačkih Raštela sa snagama 5. korpusa ABiH čime je ova enklava deblokirana.

Za operaciju Oluja 1. gardijska brigada borbeno je angažirana u cjelokupnom sastavu, dakle sve raspoloživo ljudstvo i borbena tehnika. Djelovala je u sklopu Zbornog područja Gospić sa zadaćom da na pravcu Glibodol – Lička Jesenica – Saborsko – Plitvice presiječe tzv. Krajinu na dva dijela, izbije na državnu granicu i kod Tržačkih Raštela se spoji s 5. korpusom Armije BiH. Zadaća je u potpunosti izvršena 6. kolovoza 1995. godine. Konačno su oslobođeni do tada okupirani hrvatski krajevi, a zapadna Bosna prestala je biti u neprijateljskom okruženju. Idućeg dana nastavljeno je napredovanje Tigrova. Oslobođeni su Slunj, Veljun i Vrginmost (Gvozd). Od početka Oluje, postrojbe 1. gardijske brigade na svim su pravcima napada prešle put od 400 km. Kod Topuskog se dana 8. kolovoza 1995. spajaju snage 1. i 2. gardijske brigade Hrvatske vojske. Tako su Tigrovi okončali svoju borbenu zadaću u oslobodilačkoj operaciji Oluja.

Susret na Koranskom mostu, na državnoj granici Hrvatske  i BiH bio je posebno emotivan, jer su Tigrovi bili prva vojna postrojba koja je deblokirala opkoljeni Bihać, te donijela slobodu i spriječila pakleni plan Srba da od Bihaća naprave drugu Srebrenicu.

Povijesni susret zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrova generala Marijana Marekovića i zapovjednika 5. korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića dogodio se na mostu na rijeci Korani u Tržačkim Raštelima.

Izvor: narod.hr/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.