Jurčević: Velikosrbijanski projekt je naraštajno regeneriran i novi političari poput Stanivukovića pripremaju nove zločine, to se treba otvoreno reći

26.11.2020. 08:51:00

Novi gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković koji je, nakon što je pobjedio kandidata iz stranke Milorada Dodika na lokalnim izborima u BiH postao politička zvijezda čak i u Hrvatskoj gdje se o njemu u medijima pišu dirljive reportaže, ubrzo je razotkrio svoje pravo lice izjavivši kako u Srebrenici nije bilo genocida te da je u Jasenovcu ubijeno ni manje ni više nego 800.000 ljudi. Znači li to da Dodikova oporba nije ništa bolja od njega te da se u ključnim stvarima ne razlikuju za portal Direktno je komentirao ugledni povjesničar Josip Jurčević.  

"Da bi se razumjeli aktualni događaji potrebno je imati širi povijesni kontekst. Kada se vratimo u razdoblje pripremanja srbijanske oružane agresije dolaskom Miloševića  na vlast, dogodila se cijela multiinstitucionalna priprema što znači da je cjelokupno društvo i država bilo potpuno očišćeno od onih koji ne pristaju na projekt 'Velike Srbije'. Suočavanje s tom istinom nije se dogodilo niti Daytonskim sporazumom, odnosno završetkom srbijanske agresije na BiH, niti se dogodilo NATO bombardiranjem Srbije", upozorava Jurčević. 

Opasna ideologija

"Možemo do današnjeg dana pratiti u Srbiji i Republici Srpskoj da se neprekidno obnavlja, regenerira na toj velikosrbijanskoj paradigmi; od retorike što se događalo u Jasenovcu do Srebrenice. Očigledno da u instituciji Republike Srpske i Srbije ne može doći nitko tko nije sljedbenik upravo ove iznimno opasne ideologije", uvjeren je naš sugovornik. 

Problem zašto je to tako očitovao se, smatra, i na Haškom tribunalu gdje je bilo  zabranjeno suđenje za agresiju odnosno da se ne razlikuju žrtva i agresor što je razumljivo s obzirom na međunarodne interese, ali nikako nije razumljivo za hrvatsku politiku i politiku u BiH, jer su te dvije države, uz Kosovo bile najveće žrtve velikosrpske agresije.

Paradoksi

Kao apsurd ističe da u Hrvatskoj od 90-tih do danas političke strukture neprekidno traže saveznike u manjinskoj srpskoj etničkoj zajednici i to među onima koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

"Tu možemo vidjeti sve paradokse koji se događaju do današnjeg dana; da su u montiranim procesima suđeni hrvatski heroji, a ratni zločinci  kada je agresija političkom odlukom pretvorena u oružanu pobunu, automatski amnestirani. Tako se i u aktualnoj stranci na vlasti u kojoj se 'demokratski izbori' odvijaju s jednim kandidatom isto ulazi u savezništvo s Miloradom Pupovcem i Vojmirom Stanimirovićem odnosno sa strankom koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić", ističe Jurčević.  

Mladi velikosrbijanski jurišnik

Napominje da kada sve to promatramo u širem kontekstu da onda pojavljivanje Stanivukovića kao mladog 'velikosrbijanskog jurišnika' uopće nije iznenađujuće, "jer da nije takav ne bi se uopće mogao pojaviti u društvenom i političkom životu, posebice na toj poziciji moći niti bi mogao ugroziti Dodika".

"Teškoće koje je međunarodna zajednica imala s Dodikom radi primitivizma i niza incidenata rezultirale su dovođenjem ovog  'mladog zgodnog mladića' koji nije sudjelovao u agresiji 90-tih, međutim njegove izjave zorno pokazuju da se to suočavanje nije dogodilo i da cijelom okruženju, ne samo Hrvatskoj i BiH, nego cijeloj jugoistočnoj Europi prijeti velika sigurnosna opasnost jer se obnavlja ideologija na temelju koje se dogodila agresija. Stoga destabilizacija sigurno slijedi s obzirom na sljepoću međunarodne zajednice i interese koji na to ne reagiraju", upozorava Jurčević. 

Iako je taj Stanivuković s 'umivenim licem' hvaljen kao osloboditelj od Dodika, on zapravo nudi istu priču u vezi velikosrpskog projekta, zaključuje. 

Vrijeme novih nestabilnosti 

"Ovo sve što se događa s pandemijom, SAD-om, ukazuje da dolazi vrijeme novih nestabilnosti gdje je velikosrbijanski projekt očito naraštajno regeneriran i nove generacije političara  poput Stanivukovića pripremaju nove zločine, to se treba otvoreno reći", govori taj povjesničar. 

Komentirajući na kraju činjenicu da je vodstvo Hrvata u BiH cijelo vrijeme tražilo savezništvo s Miloradom Dodikom koji je na kraju primljen i u Hrvatskoj na najvišoj razini, Jurčević ističe da se radi o apsurdima koji su protivni zdravorazumskoj pameti.

"Bilo koja vrsta savezništva s njima vodi u katastrofu, dakle to su spojene posude, i to što radi Dragan Čović u BiH je veleizdaja na razne načine gdje su Hrvati navodno došli u situaciju u BiH da ih spašava zločinačka organizacija Republika Srpska. Upravo je nevjerojatno da hrvatska politika i politički predstavnici Hrvata u BiH zapravo služe velikosrpskom projektu. Zato nije ni čudo da se u Hrvatskoj primilo Dodika koji je međunarodna sramota, sjetimo se samo da je bivši predsjednik Ivo Josipović bio prvi političar koji je službeno posjetio Republiku Srpsku", zaključio je Jurčević za Direktno.  

Izvor: direktno.hr

Izvorni autor: Danijela Dujmović Ojvan/foto: Luka Stanzl/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.